Sayın Milletvekili,
Türkiye’de kadınlara karşı her alanda daha yaygın ve daha derin ayrımcılık uygulanmaya başlanmıştır.
Kadın Adayları Destekleme Derneği/ KA.DER, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm politika ve programlara yerleştirilebilmesine tüzüğünde yer verdiği gibi “Laik Cumhuriyetin; insan haklarına saygılı eksiksiz bir demokrasi ve sosyal bir hukuk devleti” çerçevesinde mümkün olduğunun altını çizmektedir. KA.DER 18 yıldır her alanda kadın-erkek eşitliğinin savunuculuğunu sürdürürken, cumhuriyet ilkeleri doğrultusunda demokratik seçimle gelen siz kadın vekillerin de desteğini çok önemsiyoruz.
Ülkemiz kadınlarının seçme ve seçilme hakkı elde etmesinin 81. yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yapıldı. Aynı yıl ülkemiz dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin yer aldığı G20 ülkeleri zirvesine başkanlık edecek. KA.DER olarak milletvekillerimizle, siyasi partilerle temasa geçiyoruz ve kendilerine kadınlarla birlikte kadınlar için siyaset yapma önerilerimizi iletiyoruz. Hem siyasetçilerin hem de sivil toplum temsilcilerinin ifade ettikleri gibi, kadın sorunlarının çözümü ve kadınların karar mekanizmalarında söz sahibi olması sadece kadınların değil, ülkemizin de gelişmesine paha biçilmez bir katkıdır, eşitlik temel bir insan hakkıdır.
Bu amaçla bu mektupta yer alan kadın temsiliyle ilgili 5 başlıkta sıraladığımız taleplerimizi, siz sayın kadın milletvekilleri ile elbirliği ile gerçekleştirmeyi hedefliyor ve bu yöndeki çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
Saygılarımızla,
KA.DER Yönetim Kurulu adına
Genel Başkan
Gönül Karahanoğlu
KADIN MİLLETVEKİLLERİNDEN TALEPLERİMİZ
Eşitlik
-Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı sadece kadınları ilgilendiren bir sorun değildir. “Kadınların özgür ve eşit yurttaşlar olarak görülmemesi demokrasinin gelişimini engellemektedir” söyleminin yaygınlaştırılması.
-Kadınları birbirine karşı ötekileştiren söylemlere, kadınların siyaset, sosyal ve kamusal alanda var olmalarını engelleme çabalarına karşı ortak bir dil geliştirilmesi.
-Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına son vermek için Türkiye’nin imzaladığı “Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW)”, İstanbul Sözleşmesi ve diğer uluslararası anlaşma gerekliliklerinin yerine getirilmesi.
-Eşitlikçi yasalar ve kadınlara yönelik özel ve destekleyici politikaların uygulanması.
-Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı devlet politikalarını hayata geçirecek kurumsal yapıların oluşturulması.
-Toplumsal cinsiyete duyarlı istatistik toplama yöntemlerinin, güncel ve uluslararası normlara uygun toplumsal cinsiyet göstergelerinin geliştirilmesi.
Siyaset
-G20 için oluşturulan bütün kurullarda kadın temsil oranının en az üçte bir olmasının sağlanması.
-Siyasi partilerin kadınlar için çalışan sivil toplum kuruluşlarını kendilerine yakınlık durumuna göre konumlandırmaları ve kadın sorunlarının çözümüne ilişkin çalışmalar yapılması.
-Kadın-erkek eşitliğini ve demokratik katılımı sağlamak üzere kadınların seçilebilir sıralardan aday gösterilebilmesini sağlayacak baskı unsurunun oluşturulması ve bu konuda tüm partilerdeki kadın milletvekillerinin işbirliği içinde çalışmalar yürütmesi.
-Partilerin yerel ve genel seçimlerdeki tüm aday listelerinin, yüzde 50 kadın seçilmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi için çalışmalar yapılması.
-TBMM’deki bütçe görüşmelerinde, “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe”nin ana eksen olarak ele alınmasının sağlanması. Kamu kurum ve kuruluşlarının yıllık bütçelerinin toplumsal cinsiyete duyarlı olacak şekilde hazırlanması.
-Hükümet, siyasi ve kamusal karar mekanizmalarında kadın katılımını artırmak üzere kampanyalar düzenlenmesi.
-Kadın sivil toplum kuruluşlarının, kadın-erkek eşitliğinin her alanda sağlanması için yasa yapım süreçlerinin parçası olarak kabul edilmesi ve sivil toplum kuruluşlarını bu sürece dahil eden politikaların geliştirilmesi.
-Devlet odaklı değil, insan odaklı; dil, din, ırk, etnik köken cinsiyet, cinsel yönelim, medeni hal, yaş ve engellilik ayrımcılığını yasaklayan; cinsiyet eşitliği ilkesini temel alarak hazırlanan eşitlikçi bir anayasanın oluşturulması.
-Farklı toplumsal kesimlerden gelen kadınların TBMM’de temsilini engelleyen yüzde 10 seçim barajının uluslararası ölçütler dikkate alınarak indirilmesini sağlayan yasanın yürürlüğe girmesi.
Ekonomi
-Kamu kuruluşlarının ve siyasi partilerin yönetim kademelerindeki kadın temsilinin artırılması için çalışmalar yapılması. Özel sektördeki kadın yönetici sayısının artırılması için özendirici politikalar geliştirilmesi.
-Kadınlara yeni istihdam alanları yaratmak için kapsamlı bir kadın istihdam politikasının oluşturulması. Oluşturulacak politikaların uygulanması için somut ve zaman sınırlı hedefler belirlenmesi, gerekli kamusal ve mali kaynakların yaratılması.
-İş Kanunu’nun toplumsal cinsiyet bakış açısıyla gözden geçirilmesi.
-Kamu ve özel sektördeki işe alımlarda, meslek içi eğitim, işte yükseltmeler ve ücretlendirilmede, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıran düzenlemelerin yapılması ve uygulamaya konması.
-İş yerinde cinsel tacize ve mobbing’e yönelik kurumsal yapıların geliştirilmesi ve uygulanmaya konması.
-Kamu kurumlarındaki işe almada, yükseltmelerde ve yönetim kademelerinde, kadınlar lehine kota uygulanması, özel sektör için bu amaçla teşvik önlemlerinin alınması.
Eğitim
-Eğitimde cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik politikaların, etkili ve bütüncül olabilmesi için mücadele edilmesi.
– Kız çocuklarının ulaşım sorunu sebebiyle okula gitmekte güçlük çektiği yoğun göç alan ve altyapısı eksik yerlere öncelik verilerek, ilk ve ortaöğretim okullarının açılması için çalışmalar yapılması.
– Daha çok kadının okuryazar olabilmesi için, kadınların gereksinimlerini ve bölgesel farklılıkları gözeten, kırsal kesim kadınlarını da kapsayan, maddi teşvikler ve beceri öğretimiyle desteklenmiş çalışmalar yürütülmesi.
– 4+4+4 eğitim sisteminin sonuçlarını gösteren araştırmaların yapılması ve kız çocuklarının okullaşma oranının takip edilmesi.
– Okul kitaplarında kadınlara karşı ayrımcılığın içerik ve dil açısından önlenmesi, her düzeyde müfredata kadın-erkek eşitliği bilincini güçlendirecek ders program ve konuları eklenmesinin sağlanması.
Şiddet
-Korkunç boyutlara ulaşan kadına yönelik şiddetin önlenmesi için bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla kamusal organların birlikte büyük çaplı projeler yürütmesi.
– 6284 sayılı yasanın gerektirdiği takip ve uygulamaların yerine getirilmesi.
-ŞÖNİM’lerin yönetmeliklerinin hazırlanması ve ülke çapında sayısının ve etkinliğinin artırılması.
– Şiddet mağduru ya da mağdur olma riski olan kadınlar için kolay ulaşılabilir korunma olanağı, sağlık, hukuki, psikolojik destek verecek caydırıcı ve cezalandırıcı önlemlerin kesin ve etkin olarak uygulanmasını sağlayacak kurumsal altyapı hazırlanması.
– Çok eşliliği, zorla evlilikleri, gelenek suçlarını, namus cinayetlerini, kadına karşı her türlü şiddeti ve tacizi engellemeye yönelik uygulamaların hayata geçirilmesi.
-Töre ve namus cinayetlerine eşit şekilde ceza verilmesini sağlamak ve kamuoyunu bilinçlendirmek için tüm devlet kurumlarını ve kamu kuruluşlarını seferber edecek kampanyalar düzenlenmesi. Bu konuda kampanya yürüten sivil toplum kuruluşlarına destek verilmesi.