Kız çocuklarının eğitimden koparılacağı için büyük tepkilere yol açan 12 yıllık kesintili eğitimin, yeni bir formülle yeniden düzenlenmesi gündemde. Tasarıdaki ’4. sınıftan sonra evde eğitim’ maddesinin 8. sınıfa çekilmesi planlanıyor.
Zorunlu eğitimi kesintili hale getiren ve 4. sınıftan sonra ’evde eğitim’ imkanı getiren düzenleme, kamuoyundan gelen eleştiriler üzerine yeniden düzenleniyor. Yeni düzenlemeyle 4. sınıftan sonra yapılması öngörülen evde eğitimin, kız çocuklarının okullaşmasını olumsuz etkileyeceği endişeleri ekseninde 8. sınıftan sonraya çekilmesi planlanıyor.
Sivil Toplum Kuruluşları’ndan yazılı görüş
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklif, bugün masaya yatırılacak. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Alt Komisyonu, bugün Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim Bir Sen’i dinleyerek Sivli Toplum Kuruluşları mesaisine başlayacak. AK Parti’nin özellikle sendikaları komisyona davet ederken, diğer sivil toplum kuruluşlarından yazılı görüş alma eğiliminde olduğu öğrenildi.
“TÜSİAD’ın da çağırılmasını istiyoruz”
CHP ve MHP, TÜSİAD’ın komisyona çağrılması için AK Parti’den talepte bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Milletvekili Nur Serter, “AK Parti’ye, görüşünün alınmasını istediğimiz sivil toplum kuruluşlarının listesini verdik. Özellikle Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) komisyona gelmesini istiyoruz. Anlaşılan AK Parti, buradan sadece yazılı görüş almak istiyor. AK Parti, bugün sadece sendikaları çağırmış. TÜSİAD’ın da biz çağrılmasını istiyoruz” dedi.
Evde eğitim maddesinin kalkmasını istediklerinin altını çizen Serter, kız çocuklarının, 4. sınıftan sonra uzaktan eğitime tabi tutulmaması gerektiğini söyledi. Serter sözlerine şöyle devam etti: “11 yaşında bir çocuk, meslek eğitimi adı altında sanayide çırak olarak emek sömürüsüne tabi tutulamaz. Bu teklif, Tevhid-i Tedrisat’a aykırıdır. Eğitimi kesintili hale getirirseniz, kız çocuklarını eğitimden dışlamış olursunuz. Evde eğit