Öncelikle, 12 Haziran 2011 seçimleri ile “halkı temsil etmek üzere” TBMM’ye seçilen milletvekillerini kutluyoruz. Maçoluğun, sertliğin ve seviyesizliğin zirve yaptığı bir seçim kampanyası döneminden geçtik. Küfürler, hakaretler havada uçuşurken, elbette “kadın bedeni sömürüsü” de devreye girdi. Her zamanki ayrımcı söylemi bir kez de seçim döneminde duyma şanssızlığına uğradık.
Biz kadınlar, erkek liderlerin birbirlerine hitaplarına bakınca, daha sonra nasıl yüz yüze bakabileceklerini anlayamadık. Aynı şekilde; TBMM’ye girebilen kadınların oranına bakınca da kadınların yüzüne “hangi yüzle” bakabileceklerini anlayamıyoruz.
KA.DER olarak seçim sonuçlarını değerlendirirken, yıllardır kurduğumuz bir cümleyi, bir kez daha, üzülerek kuruyoruz: TBMM yine kadınların iradesi yok sayılarak, Türkiye’nin yarısını “eksik” temsil edecek şekilde oluşturuldu.
AKP’den 45 (% 13,8), CHP’den 19 (% 14,07), MHP’den 3 (% 5,6) ve Bağımsız 11 (% 30,5) kadın TBMM’ye girdi. TBMM’deki kadın oranı % 6 artarak % 8,8’den % 14,18’e yükseldi.
Dünyada kadın temsili oranı ortalama % 19,3, Avrupa’da % 21,5 ve Asya’da % 18 iken bu oran yeterli midir? Elbette HAYIR!
KA.DER olarak, tüm kadınlar adına, nüfusun yarısı adına yeni TBMM’den taleplerimiz var:
1. Yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın adına ve görev tanımına “Kadın” kelimesi ve kadınlarla ilgili politikalar eklenmelidir. Bu çalışma yapılırken kadın örgütlerinin görüş ve önerileri alınmalıdır.
2. Başta Anayasa ile ilgili komisyon olmak üzere, TBMM’de kurulacak tüm komisyonlarda üyelerin yarısı kadın milletvekillerinden oluşmalıdır.
3. Yeni kurulacak hükümette bakanların ve bakan yardımcılarının yarısı kadın olmalıdır.
4. Yeni Anayasa yapılırken seçimle ve atamayla gelinen her türlü görev için Eşit Temsil’e uymak bir zorunluluk olarak Anayasa’ya konmalıdır.
5. Yeni Anayasa yapılırken kadın örgütlerinin görüş ve önerileri alınmalıdır.
6. Şu anda “sıfır” olan kadın vali oranı % 50 olmalıdır.
Kadınları TBMM’den uzak tutmak için çaba sarf eden ve yeni Meclis’in % 86’sını erkeklerden oluşturan liderlerin bu talepleri ne kadar ciddiye alacaklarını tahmin etmek hiç de zor değil!
Ama biz TBMM’yi ciddiye alıyoruz.
TBMM’de ve kamu görevlerinde kadın oranı % 50 olana dek mücadelemizi sürdüreceğiz.
Saygılarımızla,
KA.DER Genel Yönetim Kurulu adına
Fatma Çiğdem Aydın