TC’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında kadın STK’ları ile düzenlenen Dolmabahçe toplantısının ardından geçtiğimiz hafta da AKP’nin 16. İstişare ve Değerlendirme Toplantısında da “yaradılış gereği” kadın ve erkeğin eşit olmadığını söyledi.
AKP’nin bazı erkek milletvekillerinin “eşitliğe bakışını” önce TBMM’de kurulan “Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu”nun adının değiştirilmesinde gördük. Erkek milletvekillerinin “Fıtratımıza aykırı, bu isimle çıkamaz, gerekirse komisyon olmaz” baskılarının ardından Komisyonun adı “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği” oldu.
Ardından, Anayasa değişikliklerinde “pozitif ayrımcılık” ile ilgili maddenin altı, kadın STK’larının taleplerine rağmen doldurulmadı.
Başbakan AKP’nin İstişare ve Değerlendirme Toplantısında, “Bazı bayanlar ekranlarda kadın-erkek eşitliği diyor. Bu eşitlik haklar konusunda eyvallah, ama diğeri yaradılışa ters. Siz önce kadınlar arasındaki eşitliği halledin. Siz daha bunu çözemediniz? Hani adalet?” dedi.
Türkiye’de “türban sorununu” çıkartan da kriz haline getiren de sorunu çözmek yerine sürekli top çeviren de kadın STK’ları değil “kadın bedeni ve giyimi üzerinden siyaset yapmayı alışkanlık haline getiren” erkek siyasetçilerdir. Mecliste çoğunlukta olmasına rağmen sorunu çözmek yerine çözümsüzlüğe sürükleyen ise AKP’dir.
Anlaşılan Başbakan bu yanlıştaki ısrarını sürdürmeye devam edecek, öyleyse biz de ondan şunları istiyoruz:
Başbakan “yaradılış gereği” kadın ve erkeğin neden eşit olmadığını topluma açıklamalıdır!
Başbakan “yaradılış gereği” kadın ve erkeğin eşit olmaması gerektiğini söylerken, bu eşitsizlik nedeniyle kadınların toplumda hangi fırsatlardan mahrum kalmayı hak ettiğini açıklamalıdır!
Başbakan, Türkiye’deki kadınların kimlerle eşit olmadığını Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı “Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” raporunda “açık ve seçik” görebilir.
Türkiye 134 ülke içinde kadın-erkek eşitliği konusunda 126. sırada!
Okuma yazma oranı, başta olmak üzere, ilk ve orta dereceli eğitim ile yükseköğrenime devam oranlarının değerlendirilmeye alındığı “eğitim seviyesi” bölümünde Türkiye 134 ülke içinde 109. sırada!
Kadınların toplam istihdam içerisindeki payının yanı sıra, üst düzey yöneticiler arasındaki kadın oranı, eşit işe eşit maaş ve kadınların ortalama gelir durumlarının ele alındığı “fırsat eşitliği” kategorisinde Türkiye 131. sırada!
Kadınların sahip olduğu siyasi gücü meclislerdeki kadın oranı, hükümetlerdeki kadın bakan sayısı gibi kıstaslar bağlamında değerlendiren “siyasi güç” bölümünde ise Türkiye 99. sırada!
Bu utanç verici rakamlara bakarak biz de Başbakana soruyoruz: “Hani adalet?”
Çiğdem Aydın
KA.DER Genel Yönetim Kurulu Başkanı