Türkiye Cumhuriyeti’nin 87 yıllık tarihinde müsteşarlık makamına nadiren layık görülen kadınlar “nihayet” yarısı işgal altındaki koltuklardan birine oturmayı başardı. Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek’i Türkiye’nin ilk Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı olarak atadı.
Sayın Nimet Çubukçu’ya bu atama nedeniyle teşekkür ediyor, Sayın Esengül Civelek’e de yeni görevinde başarılar diliyoruz.
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Hülya Ertürk Koç’u, Talim ve Terbiye Kurulu’ndaki boş üyeliklere Emine Duman ile Nihal Coşkun’u atamasının ardından Sayın Esengül Civelek’i müsteşar olarak atayan Sayın Nimet Çubukçu’dan, şube müdürü, daire başkanı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, ilçe eğitim müdürü, il eğitim müdürü, müsteşar yardımcısı ve okul müdürlükleri kadrolarına da daha fazla kadın atamasını talep ediyoruz.
Ancak kadınların bürokrasideki “haksız” ve “eksik” temsili sorunu yalnızca bir bakanın çabasıyla çözülemez. Bunun “devlet politikası” olması gerekmektedir.
Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre, bürokrasideki 8 bin 284 üst düzey yönetici koltuğunun yüzde 93’ünde erkekler, yüzde 7’sinde kadınlar oturuyor. 20 müsteşarın (artık) 1 tanesi kadın, 79 müsteşar yardımcısı arasında iki kadın var. Bakanlıklardaki 96 genel müdürün yalnızca 5’i kadın.
Türkiye, Muğla Valisi Lale Aytaman dışında hiç kadın vali görmedi. Halen 175 valinin tümü erkek. 450 vali yardımcısı arasında yalnızca 12 kadın var. 989 kaymakam arasındaki kadın sayısı ise 19.
Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar, yönetim kadrolarında yarı yarıya temsil edilmeden Türkiye’de gerçek demokrasiden söz edilemez. KA.DER olarak kadınların erkeklerle eşit temsilinin bir devlet politikası olarak ele alınmasını ve pozitif ayrımcılık uygulamalarının bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER)
Genel Başkanı
F. Çiğdem Aydın