KA.DER’in de aralarında bulunduğu kadın örgütleri, eğitimle ilgili yasa tasarısı konusundaki itirazlarını ve görüşlerini duyurmak üzere bugün saat 11.00’da TBMM’nin Çankaya kapısında bir basın açıklaması yaptı. KA.DER’in yasa tasarısı hakkındaki görüşlerini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
20 Şubat 2012’de TBMM Başkanlığı’na “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sunuldu. Kanun teklifinin genel gerekçesi soyut ifadelere dayanıyor, gerekçede mevcut sistemdeki aksaklıklar nedeniyle teklifi zorunlu kılan bilimsel veriler ve araştırma sonuçları bulunmuyor. Yeni önerilerin hangi sorunları çözeceği de madde gerekçelerinden anlaşılamıyor.
Oysa, 1998’de başlayan 8 yıllık zorunlu eğitim sayesinde, 2000’de 15-19 yaş arasındaki kadınların ortalama eğitimi 4,4 yılken, 2010’da bu süre 5,2 yıla çıktı. Bunun sonucu olarak kızların 16 yaşında evlenme ihtimali yüzde 44; 17 yaşında doğum yapma ihtimali % 36 azaldı, kız çocuklarımız için önemli kazanımlar elde edildi.
STK’lar olarak,
* Eğitim yasası gibi toplumun her kesimini ilgilendiren yasaların hazırlanması sürecinde, mevcut sisteme ilişkin uzun yılları kapsayan araştırmaların yapılmasını ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını,
* Yasaların, eğitimcilerin, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin kısacası toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla makul, yeterli bir sürede tartışılmasını,
* Önerilerin demokratik toplumun gereği olarak oluşturulmasını bekliyoruz.
Ancak, hangi ihtiyacın ürünü olduğu anlaşılamayan, bir sabah karşımıza çıkarılan, çocuklarımızın ve ülkemizin kaderini değiştirecek yasa teklifi konusunda, STK’lara yalnızca bir gün “öneri sunma süresi” verildi. Yasa teklifi, tartışma ve mutabakat sağlanmadan, şiddet ortamı içinde alt komisyonda kabul edildi.
Devletin uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülükleri gereği; Anayasa’daki sosyal devlet ilkesine, insan haklarına, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı eğitimin zorunlu ve kesintisiz olması gerektiğini düşünüyoruz.
Bu düşüncemizden hareketl