BUGÜN 19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ

2019 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre Türkiye’de toplam 50.157 muhtar bulunuyor. Bu rakamın içerisinde kadın muhtar sayısı ise sadece 1071.

Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) Muhtarlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bugünün muhtarların sorunları kadar, eşit temsile yönelik farkındalık yaratmak için de bir vesile olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Son yerel seçimlerde kadın muhtar oranının yükselmesine katkıda bulunan projelere imza attık. Ancak yine de arzu ettiğimiz düzeyde bir rakama ulaşamadık. Bundan sonra yapılacak yerel seçimlerde kadın muhtar sayısının ve kadın temsilinin katlanarak artmaya devam etmesini umuyoruz” denildi.

1829’dan bu yana var olan muhtarlık kurumu, yerel demokrasinin en köklü kurumlarından biridir. Demokrasinin çekirdeğini oluşturan ve seçilerek göreve gelen muhtarlarımız, bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel ihtiyaçlarından biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Ancak kadınlar, pek çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da eşit temsil edilmemektedir. Türkiye’de halen 50.157 muhtar arasında sadece 1071 kadın muhtar bulunuyor.

EŞİTLİK MAHALLEDE BAŞLAR

KA.DER’in, “EŞİTLİK MAHALLEDE BAŞLAR” sloganıyla yürüttüğü farkındalık ve eğitim kampanyasına geçtiğimiz yıllarda Türkiye genelinde yüzlerce kadın katıldı. Bu kampanyanın da etkisiyle yerel seçim öncesinde 2014-2019 arası dönemde 685 olan kadın muhtar sayısı 1071’ya yükseldi.

Kadın muhtarların sorunlarını dinlemek ve kadın adayları desteklemek için geleneksel olarak her yıl “Eşitlik Mahallede Başlar” sloganıyla tertip edilen kadın muhtarlarla buluşma etkinlikleri, bu yıl İstanbul ve Mersin’de düzenlenen toplantılarla gerçekleştiriliyor. Toplantılar sonucu toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm karar alma mekanizmalarında artması ve kadın bakış açısıyla getirilecek çözümlerin yerelden başlayarak yaygınlaşması için kadın muhtar adaylarının desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kadın Muhtar Aday Sayısı Artmalı

Daha fazla kadının muhtar adaylığına ilgisini artıracak çalışmalar yapmaya devam edeceklerini belirten KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu şunları söyledi;

“KA.DER olarak, 1829 yılından itibaren köklü bir yönetim modeli olan muhtarlık kurumunu, kadınların yönetimlere katılmaları açısından çok önemli ve değerli buluyoruz. Kadınlar 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan Köy Kanunu değişikliğiyle muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandılar. Aydın’ın Güre ilçesinin Demirci Dereköyü’nde 2 Kasım 1933’te yapılan seçimlerde Gül Esin Aydın Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın muhtarı oldu. Ancak o günden bu yana geçen süre içinde kadınlar muhtarlık kurumunda çok az sayıda temsil edildi. Son yerel seçimlerde kadın muhtar oranının artması yaptığımız çalışmalardaki yaklaşımımızın doğru olduğunu kanıtladı ”dedi.

Karaoğlu “Vatandaşlarımızın kamu ve yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerle buluşması, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için kamu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi gören tüm muhtarlarımızın “19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ`nü kutluyoruz, sağlık ve mutluluklar diliyoruz” dedi.

ÜYE OL

KA.DER’in kuruluşunda kendisini temellendirdiği “eşit temsil” ilkesi ile varlığını devam ettirmektedir. Demoktarik ve çoğulcu bir toplum yaratmak, sivil toplumda örgütlenmek anayasal haktır. Her alanda eşit temsili savunan KA.DER sizi üye olmaya davet ediyor.

GÖNÜLLÜ OL

KA.DER’i tanımak, birlikte güçlü olduğumuzu görmek ve çalışmalarımıza katılmak için gönüllü olabilirsiniz.

BAĞIŞ

Bağışlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için..