"Çalışma Hayatında Annelik" başlıklı araştırmaya göre, kadın çalışanların yüzde 50’den fazlası doğum sonrasında 5-6 ay ücretsiz izin kullanmayı tercih ediyor. Annelerin yaklaşık yüzde 15’i yasal olarak belirlenmiş 6 aylık maksimum sürenin yetersiz olduğunu ve bebekleri en azından 1 yaşına gelene kadar ücretsiz izin alınması gerektiğini düşünüyor.
Çalışan annelerin yüzde 50’den fazlası, doğum sonrasında 6 ay ücretsiz izin kullanmayı tercih ediyor. Annelerin bir kısmı doğum sonrası verilen yasal izin süresini yetersiz buluyor. PwC İnsan Kaynakları Danışmanlığı ile Yenibiris.com tarafından "Çalışma Hayatında Annelik" başlıklı araştırma yapıldı. Anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmayla kurumlarda çalışan kadınlara doğum öncesinde, gebelik süresinde ve doğum sonrasında ne gibi haklar verildiği, haklarını kullanıp kullanamadıkları, çalışan annelerin kurumlardan beklenti ve öncelikleri gibi sorulara yanıt arandı. Araştırma, 155 kurumda görev yapan 864 kadın katılımcının iki farklı ankete verdikleri cevaplar doğrultusunda yapıldı.
Katılımcıların yüzde 82’sini çocuk sahibi olan veya çocuk bekleyen anneler oluşturdu. Çocuk sahibi olan annelerin yüzde 75’inden fazlasının 6 yaşından küçük çocuğu bulunuyor.
Anneler, haftada bir tam günü süt izni olarak kullanmak istiyor
Araştırma sonucuna göre, kadın çalışanların yüzde 50’den fazlası doğum sonrasında 5-6 ay süreyle ücretsiz izin kullanmayı tercih ediyor. Çalışan annelerin yaklaşık yüzde 15’i yasal olarak belirlenmiş 6 aylık maksimum sürenin yetersiz olduğu ve bebek en azından 1 yaşına gelen kadar ücretsiz izin alınması gerektiğini savunuyor.
Katılımcı kurumlardaki son 5 yıldaki uygulamalar incelendiğinde, ücretsiz izin kullanım süresinin çalışanların beklentileri doğrultusunda şekillenmediği görülüyor. Kurumların yüzde 37’si çalışanlarının genelde ücretsiz izin kullanmadığını belirtiyor. Çalışan annelerin yaklaşık yüzde 60’ı, doğum sonrası süt iz