Dünyada her yıl, 18 yaş altı 16 milyon genç kadının doğum yaptığı ve 3,2 milyon ergen kadının gebeliğinin güvenli olmayan düşükle sonuçlandığı belirtildi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, 1987’den bu yana Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından 11 Temmuz’un Dünya Nüfus Günü olarak kabul edildiğini söyledi. Bu yılki temanın "Ergen Gebelik" seçildiğini ifade eden Özcebe, çok genç yaşta yaşanan gebeliklerin hem psikolojik hem de fiziken sakıncalı sonuçlar oluşturabileceğini belirtti.
Ergenlik döneminden erişkinliğe geçişin, bedensel, ruhsal ve sosyal gelişmeyle gerçekleştiğini anlatan Özcebe, "Bu dönemde yaşanan gebeliklerde annede yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi-eklampsi), kansızlık ve kanamalar, kendiliğinden düşükler daha sık görülmektedir. Ayrıca, pelvik (kalça) yapının gelişmemiş olması güç doğumlara neden olmaktadır. Bu sorunlar hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir" diye konuştu.
"Anne ve bebek sağlığını daha da iyileştirmek için ergenlik gebeliklerinin önlenmesi gerekiyor" diyen Özcebe, bunun için toplumlarda farkındalığı artıracak etkinliklerin yapılması, ergenlik dönemi gebeliklerinin sık görüldüğü bölgelerde bilinçlendirici faaliyetlerin artırılması gerektiğini söyledi.
Özcebe, genç kızların öğretim kurumlarına devam etmelerinin önemine dikkati çekerek, ergenlik döneminde evliliğin ertelenmesinin yanı sıra gebeliğin mutlaka 20 yaş üzerine çekilmesi konusunda gençlerin, ailelerin ve toplum liderlerinin farkındalığının sağlanması gerektiğini vurguladı.
"Türkiye’de 15-19 yaş grubundaki kadınlar arasında evlilik yüzde 9,6"
Özcebe, ergenlik dönemi gebelik sayısının oldukça yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Dünyada her yıl 18 yaş altı 16 milyon genç doğum yapmakta ve 3,2 milyon ise güvenli olmayan düşük ile sonuçlanıyor. Ergenlik döneminde evlilik ve doğumlar, en sık gelişmekte olan ülkelerde görülü