Gazete Duvar I Kadın Muhtarlar Çoğalmak ve Görülmek İstiyor

KA.DER, Türkiye’de kadınların 26 Ekim 1933’te muhtar ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkı kazanmasının 86. yıldönümünde İstanbul ve Mersin’de kadın muhtarlarla eş zamanlı olarak buluştu. Toplantılarda kadın muhtarların ortaklaştıkları sorunların çözümüne yönelik bir anket da yapıldı. Anketten %75 oranında ‘birleşik oy pusulasına geçilmemesinin sorun yaratması’ çıktı.

Kadın muhtarlar çoğalmak ve görülmek istiyor

 

DUVAR – Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) kadınların muhtar ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkı kazanmasının 86. yıldönümünde, İstanbul ve Mersin’de eş zamanlı olarak kadın muhtarlarla buluştu. Toplantılarda yerel yönetimde eşit temsile ulaşmanın yolları, kadın muhtarların yaşadığı sorunlar ve bu sorunların nasıl çözülebileceği konuşuldu. Kadın muhtarlar yok sayıldıklarını dile getirdi.

KA.DER, Türkiye’de kadınların 26 Ekim 1933’te muhtar ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkı kazanmasının 86. yıldönümünde İstanbul ve Mersin’de kadın muhtarlarla eş zamanlı olarak buluştu. Türkiye’nin köklü kurumlarından biri olmasına rağmen muhtarlıkta kadın temsilinin çok düşük düzeyde kalması nedeniyle toplantının amacı “Birlikte neler yapabiliriz? İhtiyaçlarımız neler?” sorularına cevap bulmaktı.

İstanbul KA.DER Genel Merkez’de gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, kadın muhtarlara “Sizler birer rol modelsiniz. Hepinizi tebrik ediyorum. ‘Eşitlik mahallede başlar’ diyoruz. Eşitliğin sağlanmadığı yerde demokrasi mümkün olmaz” diyerek seslendi.

KADIN MUHTAR SAYISI 1071

2019 Yerel Seçimleri öncesinde Türkiye’deki 50.292 muhtardan sadece 674’ünün kadın olduğunu hatırlatan Karaoğlu, KA.DER’in gerçekleştirdiği kampanyaların da katkısıyla 31 Mart’ta bu sayının %58,95 oranında artırılarak 1071’e çıkarıldığını, artış umut verici olsa da %2,14’e denk düşen bu oranın eşit temsilden çok uzak olduğunu ifade etti.

SEKİZ ŞEHİR HİÇ KADIN MUHTAR ÇIKARMADI

31 Mart Yerel Seçimleri öncesi Türkiye’de hiç kadın muhtar çıkarmayan sekiz şehir olduğunu, seçimlerden sonra Bitlis, Muş ve Sinop’ta hala kadın muhtar bulunmadığını da aktaran Karaoğlu, “Biz kadınlar erkek egemen siyasetin engeline takılıyoruz ve kadınların olmadığı siyaset tıkanıyor” dedi. KA.DER’in 2019 Yerel Seçimleri öncesinde ilk kez hayata geçirdiği aday tanıtım mobil uygulamasından bahseden Karaoğlu, bu uygulamayla muhtar adaylarının kendi seçim kampanyalarını paylaştığını ve seçim öncesi tanıtım çalışmalarının nasıl yürütüldüğünü öğrendiğini anlatarak, bu tür uygulamalarla yerel yönetimlerde aday olan kadınların kampanyalarını daha başarılı bir şekilde yürütebileceklerine dikkat çekti.

‘SİYASET MUHTARLARI YÜK OLARAK GÖRMESİN’

Toplantıda söz alan kadın muhtarlar, vatandaşların milletvekillerine, belediyeye ulaşamadıkları durumlarda kendilerine geldiklerini ama belediyelerin muhtarlara bilgi vermediği anlattılar. Mahallelerinde kurulacak pazardan sokak isminin değiştirilmesine pek çok konudan en son haberdar olduklarından şikayet ederek, “Biz özverili bir şekilde çalışıyoruz ancak siyaset muhtarı yük olarak görüyor. Ayrıca bütçemiz de çok yetersiz” dediler. Muhtarlık deneyimlerinden bahseden KA.DER Yönetim Kurulu üyesi ve Sahrayıcedit Muhtarı Seval Özkan ise muhtarların siyasi kurumlarla bir bağının olmaması gerektiğini savundu.

‘BELEDİYELER MUHTARLARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI’

Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbay Osmanlı’dan günümüze kadar muhtarlık kurumunun 1090 yıllık gelişim sürecini anlattı. Arıkboğa, günümüzde mahalle muhtarlarının yaşadığı sorunları çözmek için belediyelerle işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Muhtarlar Federasyon Başkanı Kadir Delibalta ve Genel Sekreteri Bülent Abdullah Özer ise muhtarların sorunlarının çözümü için ilgili mercilerle iletişim içerisinde olduklarını belirttiler.

ANKET ÇALIŞMASININ SONUÇLARI

Toplantıda kadın muhtarları ortaklaştıkları sorunların çözümüne yönelik bir anket çalışması da yapıldı. Anketten %75 oranında ‘birleşik oy pusulasına geçilmemesinin sorun yaratması’ çıktı. Kadın muhtarlar “KA.DER’den beklentiniz nedir?” sorusuna ise %54 oranında ‘Kapasite geliştirmeyle ilgili destek’ cevabı verdiler.

KA.DER İstanbul’daki kadın muhtarlarla buluştuğu saatlerde, Mersin Şubesi de Mersin’deki kadın muhtarlarla bir buluşma toplantısı gerçekleştirdi. Mersinli kadın muhtarlar da anket çalışmasında %75 oranında birleşik oy pusulasına geçilmemesini sorun olarak yazdılar. Onların KA.DER’den beklentileri ise %54 oranında iletişim becerilerinin arttırılması için destekti. 

https://www.gazeteduvar.com.tr/turkiye/2019/10/27/imamoglu-erdoganin-adinin-verildigi-liseden-balati-inceledi

ÜYE OL

KA.DER’in kuruluşunda kendisini temellendirdiği “eşit temsil” ilkesi ile varlığını devam ettirmektedir. Demoktarik ve çoğulcu bir toplum yaratmak, sivil toplumda örgütlenmek anayasal haktır. Her alanda eşit temsili savunan KA.DER sizi üye olmaya davet ediyor.

GÖNÜLLÜ OL

KA.DER’i tanımak, birlikte güçlü olduğumuzu görmek ve çalışmalarımıza katılmak için gönüllü olabilirsiniz.

BAĞIŞ

Bağışlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için..