"GELENEKSEL EVLİLİKLER RAPORU" TAMAMLANDI
’’Çocuk Cinsiyeti Nedeniyle Kadın Üzerinde Oluşturulan Psikolojik Şiddet, Başlık Parası ve Geleneksel Evliliklere’’ ilişkin alt komisyonun ’geleneksel evlilikler’ raporunda, berdel yapan, başlık parası alan ve erkek çocuk istemiyle kadına baskı uygulayan kişilere ceza verilmesi önerildi; zorla evliliğin suç kapsamına alınması istendi.
Ankara – BİA Haber Merkezi
18 Mart 2011, Cuma
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, ’’Çocuk Cinsiyeti Nedeniyle Kadın Üzerinde Oluşturulan Psikolojik Şiddet, Başlık Parası ve Geleneksel Evliliklere’’ ilişkin alt komisyonun ’geleneksel evlilikler’ raporunu kabul etti. Raporda, berdel yapan, başlık parası alan ve erkek çocuk istemiyle kadına baskı uygulayan kişilere ceza verilmesi önerildi; zorla evliliğin, suç ve ceza kapsamına alınması istendi.
Erken evlilikler sosyo-kültürel bir zorunluluk
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, ’’Çocuk Cinsiyeti Nedeniyle Kadın Üzerinde Oluşturulan Psikolojik Şiddet, Başlık Parası ve Geleneksel Evlilikler’’ başlıklı raporda, şu görüşlere yer verdi:
Az gelişmiş bölgelerde erken evlilikler kadınlar için sosyo-kültürel bir zorunluluk olarak görülüyor.
Eğitim ve kültür düzeyi ne olursa olsun, tüm birey ve ailelerde, erkek çocuk sahibi olma ideali mevcut.
Geleneksel toplumlarda özellikle de erkek çocuk doğurmanın kadının yararına olduğuna inanılıyor.
Annelik, kadınları en fazla güçlendiren deneyimlerden biri, kendilerini var edebilecekleri meşru bir alan. Erkek çocuk, geleceğe yönelik ekonomik sigorta olarak görülüyor.
Çocuğun cinsiyeti kadın için önemli, çünkü erkek çocuğu olduğunda kocası ile bağının güçleneceğine, kocasının ve ailesinin gözünde statü ve değerinin yükseleceğine inanılıyor.
Erkek açısından ise çocuk cinsiyeti çok daha önemli. "Erkek adamın erkek oğlu olur" inancı, baba soyunun devamı ve aileye kaynak sağlamaları gibi beklentiler bu önemi artırıyor.
Geleneksel evlilikler kadın