Uluslararası bir ağ olan Girls Not Brides çocuk evliliklerini bitirmek için 2015 sonrası küresel kalkınma hedeflerine bir gösterge eklenmesini öneriyor. Bunun için Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri BM Açık Çalışma Grubuna bir mektup yazılması ve bu alanda çalışan tüm sivil toplum örgütlerinin bu mektuba katkı sunması isteniyor. Çocuk evlilikleriyle mücadelede uluslararası çabaları bir araya getiren ve görünür kılan Girls Not Brides’ın (Gelin Değil Kız Çocuk) konuyu tanıtmak için hazırladığı metin şöyle:
2000 yılında uluslararası toplum sekiz hedef belirledi, bu hedefler Binyıl Kalkınma Hedefleri olarak adlandırıldı ve aşırı yoksulluğu azaltmayı amaçladı. Belirlenen hedefler dünyanın en yoksul insanlarının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hedefleri destekledi, anne ve çocuk sağlığı, HIV/AIDS ve ilköğretim gibi birçok küresel soruna dikkat çekti. Binyıl Kalkınma Hedefleri 2015 yılında sonlanacak; yeni kalkınma çerçevesinin ne olacağı konusunda tartışmalar sürüyor.
Kız çocukların temel sorunları ve ihtiyaçları Binyıl Kalkınma Hedeflerinde gözden kaçırılıyor. Ancak, onların ihtiyaçlarının ve haklarının yeni kalkınma çerçevesinin temelinde olması gerekliliği fark edilmeye başlandı. Çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin sürüyor olması, kız çocukların refahına yönelik tarihsel bir dikkat eksikliğinin bir göstergesi.
2015 sonrası sürecin şeklini ve önceliklerini belirlemek için çabalar iki kanattan ilerliyor. Bunlardan biri BM Genel Sekreterliği, diğeri ise BM Genel Kurulu tarafından yönlendiriliyor. BM Genel Sekreterliği birçok tematik, ulusal ve küresel toplantı ve konferansa katıldı ve Genel Sekreter Ban Ki-moon çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin yeni bir hedef olarak kalkınma hedefleri arasına girmesinin önemini vurguladı. BM Genel Sekreterliği’nce yürütülen süreç BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’ndan temellendi, Rio +20 olarak anılan konferans, küresel bir çerçevede çevreyi koruyarak yoksulluğu azaltmayı hedefledi. Bu konferans Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne dair küresel bir tartışmayı başlattı, tartışmaların amacı sürdürülebilir kalkınmanın üç farklı ayağının (sosyal, ekonomik ve çevresel) dengede olması gerektiği vurgusunu yapmakta.
Ocak 2013 tarihinde tartışmaları yönlendirmek ve tek bir elde toplamak maksadıyla bir Açık Çalışma Grubu (OWG) kuruldu. Bu grupta Birleşmiş Milletler üyesi 70 ülkenin temsilcileri çalışmalar yürütmekte.
Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler çalışma grubunun gündemine 2014 Mart ayında Pakistan’ın 2030 yılına kadar çocuk evliliklerinin bitirilmesi hedefi önerisiyle girdi. Bu öneri diğer üye ülkelerin 19’u tarafından desteklendi. Destekleyen ülkelerden birisi de Türkiye oldu.
Kaynak: Uçan Süpürge