İstanbul Feminist Kolektif, “Kadın örgütleri vitrin olmayacak" dedi
İstanbul Feminist Kolektif, Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısını, düzenlediği toplantıda ele aldı. Toplantıda, kadın örgütlerine haber verilmeden yapılan değişikliklerin kadınların aleyhine olduğu ve tasalağın kadın örgütleri tarafından kabul edilemez bir yapıya büründüğü belirtildi.
İstanbul Feminist Kolektif, Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) web sitesinde 10 Ocak’ta yayınlanan Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı’na ilişkin görüşlerini TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nda düzenlenen basın toplantısında açıkladı.
"Canımız üzerinden ’pazarlık’ edilmesini kabul etmiyoruz" başlıklı toplantıda, yeni yasa tasarısının 4320 nolu kanundan da daha gerisine götüren bir tablo yarattığı ve 235 kadın örgütünden oluşan Şiddete Son Platformu’nun hazırladığı taslaktaki önerilerin yaşamsal önemde olduğu vurgulandı.
Toplantıda, kadın örgütlerine haber verilmeden yapılan değişikliklerin ‘şeffaflık’ anlayışına uymadığı, kadınların görüşlerinin yasaya yansıtılmadığı ifade edildi. "Kadın örgütleri vitrin olmayacak" denilerek, durumun ciddiyetine dikkat çekildi.
Taslak, kadınların aleyhine maddeler içeriyor
İstanbul Feminist Kolektif adına konuşan Avukat Çiğdem Hacısoftaoğlu yasayla ilgili şu yorumlarda bulundu: "4320 sayılı kanunda değişiklik yapılmasının gündemde olduğunun, üstelik yeni düzenlemenin kadın örgütleriyle birlikte yapılacağının duyurulması, kadına yönelik şiddetin rakamlara sığmadığı şu günlerde, hükümet tarafından nihayet adım atılacağına dair bir umudun doğmasına neden olmuştu. Bu nedenle kadın örgütleri; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çağrılarına olumlu cevaplar verdi, toplantılara katıldı. Görüş, öneri ve taleplerini ısrarla iletti. Ne var ki görüşmelerdeki olumlu havanın aksine; taslak pek çok kez değişikliğe uğradı ve özellikle Başbakanlığa sunulmasının ardından adım adım kadın örgütlerinin &oum