Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu, teşvik sistemi ve istihdam stratejisini ele alan bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Toksöz, “Kadınların özgürleşmesinin ve kadın erkek eşitliğine ulaşmanın yolu insana yakışır işler yaratan makroekonomik politikalardan, ev içi bakım yükünün aileler ve kamu, erkekler ve kadınlar arasında eşit dağılımını sağlayan düzenlemelerden geçer" dedi.
Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu, Ankara’da Sanayide Yeni Teşvik Sistemi ve Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı ışığında kadınlara biçilen rollerin değerlendirildiği bir toplantı düzenledi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Toksöz’un konuyla ilgili sunuş yaptığı toplantıda farklı şehirlerden yaklaşık 60 katılımcı yer aldı. Sunumda ulusal istihdam strateji belgesi ile yatırım teşvik sisteminin getirdiği yeni düzenlemeler açıklanarak bu düzenlemelerin kadın istihdamının artmasını sağlayıp sağlayamayacağı sorgulandı.
Kadın istihdamının arttırılması için "mucizevi çözümler" olarak sunulan esnek istihdam biçimlerinin (kısmi zamanlı çalışma, belirli süreli çalışma, özel istihdam büroları üzerinden geçici çalışma vb.) kadınların ve gençlerin istihdama katılımı açısından yeni sorunlar yaratacağının altı çizildi. Taslakta "güvenceli esneklik" olarak çevrilen; ama KEİG platformunun "esnek güvence" demeyi tercih ettiği "flexicurity" kavramının, esnek çalışmanın tüm biçimlerini yasal hale getirdiği ve sosyal güvencenin de buna uygun şekilde düzenlendiği tartışıldı. Yeni düzenlemelerle, emekli olmak ve sağlık hizmet almak için esnek çalışanların çalışmadıkları süreleri kendilerinin ödemek zorunda kalmasından, iş yasalarıyla korunan iş güvencesinin de böylelikle ortadan kaldırılmasından bahsedildi.
Ev içi bakım yükü, eşit dağıtılmalı
Kadın istihdamını arttırmak üzere geliştirilen mesleki eğitim, teşvik gibi düzenlemelerin emek piyasasında ve çalışma hayatında varolan toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üreteceğ