“Eşit Temsil Şart”
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER) kadın milletvekilleriyle Ankara’da bir araya geldi. Derneğin gündeminde, seçime yönelik “Eşit Temsil” talebini aktarmak, önümüzdeki genel seçimde kadın adaylardan başvuru parası alınmaması, alınıyorsa da aday listesine konulmayan kadınlara bu paranın iade edilmesi ve aday adaylığı sürecinde il ve ilçe başkanlıkları ve yönetim kurullarından boşalan koltuklara kadınların yerleştirilmesi vardı.
KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, kadın adaylardan adaylık başvuru ücreti alınmamasına ilişkin bu pozitif ayrımcılık düzenlemesinin, Birleşmiş Milletler tarafından 1979’da kabul edilen, Türkiye’nin de 1985’ten bu yana taraf olduğu “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi”nde de yer aldığını hatırlattı.
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER), genel seçimde kadın aday sayısını artırmak için neler yapılabileceğini tartışmak ve KA.DER’in seçime yönelik “Eşit Temsil” talebini aktarmak üzere, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit ve TBMM’deki kadın milletvekilleri ile 26 Ocak 2011 Çarşamba günü, Ankara’da, Doubletree by Hilton otelinde bir araya geldi.
Özel olarak TBMM’deki kadın milletvekili sayısının, genel olarak da siyasetin her düzeyinde kadın temsilinin artması için her bir kadın milletvekilinin kendi partisinde çalışma yürütmesini isteyen KA.DER’in talepleri bununla da sınırlı değildi.
KA.DER, toplantıda milletvekillerini yeni seçim kampanyası ve “Eşit Temsil” talebi konusunda bilgilendirdi. Seçimden sonraya kalan yeni anayasaya “Eşit Temsil”e ilişkin bir maddenin mutlaka konulması gerektiğini ifade eden KA.DER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, bu konuda da kadın milletvekillerinin desteğini beklediklerini söyledi. Aydın, kadın milletvekillerinden, kadınların milletvekilliği adayı olmalarının kolaylaştırılması için şu önemli talepte de bulundu:
“Kadın adaylardan adaylık başvuru p