KA.DER, Türkiye’nin “Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği Karnesi”nin 7’ncisini açıkladı. 6 yıllık gelenek bu yıl da bozulmadı. Türkiye’ye “gerçek karne” veren KA.DER, Türkiye’yi 7’nci kez sınıfta bıraktı. TBMM’den belediye başkanlıklarına, valiliklerden rektörlüklere uzanan geniş bir “temsil” yelpazesinin yer aldığı karnede, Türkiye yalnızca 3 dersten 3, 1 dersten 2 almayı başarırken, kalan 7 dersten 1 alarak sınıfta kaldı.
KA.DER “Türkiye’nin Temsilde Kadın-Erkek Eşitlik Karnesi”nin 7’ncisini açıkladı. 6 yıldır sınıfta kalan Türkiye, bir önceki karnesinden yine “ders çıkarmadı” ve bu yıl da “sınıfta kaldı”.
KA.DER, son 2 yıldır Türkiye’ye “gerçek bir karne” hazırlıyor. Bu yılki karnede, DERSLER başlığı altında TBMM, Bakanlar Kurulu, Müsteşar, Belediye Başkanlığı, Valilik, Siyasi Parti Başkanlığı, İşgücüne Katılım, İşveren ve Meslek Örgütleri Başkanlığı, Rektörlük gibi makamlarda kadın oranları ortaya kondu.
2013’te erkek şiddetiyle katledilen kadın sayısının da (214) yer aldığı karnede, Türkiye en yüksek notları, TBMM’de Kadın (Orta – 3), Büyükşehir ve İl Belediye Başkanlığında Kadın (Orta – 3), Yüksek Yargı Organında Kadın (Orta – 3) ve Kadınların İşgücüne Katılımında (Geçer – 2) aldı.
“Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu” sıralamasına göre (2013) Türkiye, 136 ülke arasında 120’nci sırada yer aldı. Aynı raporun “Siyasete Katılım ve Güçlenme” başlığında ise 103’üncü oldu.
Karnede, Türkiye’nin başarısızlığı konusundaki kanaat şu sözlerle dile getirildi: “Öğrencimiz demokrasinin gereği olan eşit temsilin sağlanmasında başarısızdır. Uluslararası sıralamalarda Türkiye'nin hak ettiği yere gelmesinde gerekli adımları atmamıştır. Öğrencimiz potansiyelini gerçekleştirememektedir.”
Karnede, Türkiye’nin de 29 yıl önce imzaladığı “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW)”dan bölümler yer aldı. CEDAW’ı imzalayan ülkeler kadınlara karşı her türlü ayrımı kınamak, tüm uygun yollardan yararlanarak ve gecikmeksizin kadınlara karşı ayrımı ortadan kaldırıcı bir politika izlemek zorundalar.
Konuyla ilgili açıklama yapan KA.DER Genel Başkanı Zafer Berkol, “Nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu bir ülkede, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı erkek egemen yapıyı ‘örf adet gelenek’ maskesi ile meşrulaştırarak, kadın kimliğini ‘aile politikaları’ içinde eriten, şiddete kurban eden, kadın’ın siyaset ve iş dünyasındaki yerini ‘destek hizmetleri’ olarak planlayan zihniyete karşı çıkıyoruz. Demokrasi ve eşit yurttaşlık ilkeleriyle bağdaşmaz bu zihniyetin toplumda bir ‘değer’ olarak karşılık bulmasına seyirci kaldıkça yarın daha karanlık bir Türkiye’ye uyanıyor olacağız. Seçim ve atamayla gelinen tüm karar mekanizmalarında kadınların eşit temsili için yürüttüğümüz mücadelede, en büyük gücümüz kendi kaderini belirlemeye kararlı kadınların sürece katılımı olacaktır” dedi.