Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) "Dünya Cinsiyet Ayrımı" raporunda, Türkiye 135 ülke arasında 124. sırayı aldı.
Harvard Üniversitesi’den Ricardo Hausmann, Berkeley California Üniversitesi’nden Laura D. Tyson ve Dünya Ekonomik Forumu’ndan Saadia Zahidi’nin hazırladığı raporda, kadın-erkek eşitliğinde ilk 10 ülke sırasıyla İzlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç, İrlanda, Yeni Zelanda, Danimarka, Filipinler, Nikaragua ve İsviçre.
Raporda tüm dünyada kadınların siyasete katılımının yükselmeye başladığı söylenirken, yine de seçilen ve atanan siyasetçilerin yüzde 80’ini erkeklerin oluşturduğu belirtiliyor. DEF Kadın Liderler ve Cinsiyet Eşitliği Programı yöneticisi Zaadi, "Bazı ülkeler doğru yolda ilerlemeye başladı, ancak çok yavaş ilerliyorlar. Raporda küçük ve yavaş değişimlerden bahsediyoruz" diye konuştu.
Kadın erkek eşitliği siyasi, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında incelendiği rapora göre;
-Siyasi alanda kadın-erkek eşitliğinin en yüksek olduğu ülkeler sırayla İzlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç ve Nikaragua.
-Sağlık alanında en eşit ülkelerde Finlandiya, Fransa, Filipinler, Lesoto, Letonya, Barbados, Uganda, Kazakistan, Arjantin, Cape Verde, Bahamalar, Sri Lanka, Moğolistan, Venezuela, Jamaika, Brezilya, Tayland, Slovakya, Uruguay, Meksika, Şili, Gambia, El Salvador, Mauritius, Kamboçya, Fiji, Guatemala, Lübnan ve Cote D’Îvoire birinci sırayı paylaşıyor.
-Eğitimde en eşit ülkelerde İzlanda, Finlandiya, Norveç, Yeni Zelanda, Danimarka Filipinler, Hollanda, Lesoto, Letonya, ABD, Avusturya, Kosta Rika, Bahamalar, Fransa, Brezilya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Botswana, Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırayı paylaşıyor.
-Toplumsal cinsiyet eşitliği, bölgeler temelinde incelendiğinde ise sıralama Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Asya, Latin Amerika ve Karayipler, Sahra altı Afrika’sı, Asya ve Pasifik, son olarak da Ortadoğu ve Kuzey Afrika şeklinde.
-Sahra altı Afrika’sı kadınların ekonomik katılımında üçüncü sıraya yükselirken, eğitim alanında son sıraya yerleşiyor.
Türkiye en son sırada
Ge