Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Hollanda İşçi Partili Milletvekili Emine Bozkurt tarafından hazırlanan “2020 Perspektifi ile Türkiye´de Kadın” başlıklı raporu AB Genel Kurulu’nca kabul edildi ve Avrupa Parlamentosu Kararı’na dönüştü.
Hollanda İşçi Partili Milletvekili Emine Bozkurt tarafından hazırlanan “2020 Perspektifi ile Türkiye´de Kadın” raporu, kadına karşı şiddet, kadının eğitimde, iş hayatında ve politikadaki yeri gibi önemli konularda Türkiye için bir durum saptaması yaptıktan sonra toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak için atılması gereken adımlara işaret ediyor. Bozkurt’un raporunun kabul edilmesiyle AP, kadın haklarının AB-Türkiye ilişkilerinin merkezine yerleştirilmesi gerektiğini de resmen kabul etmiş oldu.
Kadına yönelik şiddete karşı ‘sıfır tolerans’
Raporda, kadın hakları ve kadın-erkek eşitliği konularının yeni anayasa hazırlığı sırasında dikkate alınması ve bu tartışmaya uzman sivil toplum kuruluşlarının da dahil edilmesi isteniyor. Türkiye’de kadınların yüzde 39’unun hayatlarında en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldıklarının vurgulandığı metinde, namus gerekçesiyle işlenen cinayetler ve zorla evlendirmelerde artış gözlemlendiği, bu durumun yetersiz çözümler ve resmi makamların “gevşekliğinden” kaynaklandığı belirtiliyor. Kadına yönelik şiddete karşı “sıfır tolerans” sloganıyla hareket edilmesinin istendiği karar metninin bu bölümünde Türk hükümetine son zamanlarda görülen “kadın intiharları” konusunda kapsamlı soruşturma yürütmesi çağrısında bulunuluyor. Metinde Ailenin Korunmasına Dair yürürlükteki 4320 sayılı kanunun yeterli olmadığı ve kadına yönelik aile içi şiddetin ceza hukuku kapsamına alınması gerektiği görüşü de yer alıyor. Polis, sağlık çalışanları, din adamları, savcılar ve yargıçlar ve aile içi şiddetin önlenmesi konusunda çalışan tüm devlet memurlarının özel eğitimden geçirilmesi isteniyor. Nüfusu 70 milyonun üstünde olan Türkiye’de şiddet mağduru kadınlar için sadece 65 sığınak bulunduğunun belirtildiği kararda, Türk hükümetine 11 Mayıs