Birleşmiş Milletler (BM), 118 ülkede çoğunluğu kadınlar olmak üzere milyonlarca kişinin acımasız ve zalim bir şekilde cinsel istismar ve zorla çalıştırılmayla karşı karşıya olduğunu açıkladı.
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından (UNODC) hazırlanan raporda, cinsel istismarın tüm insan kaçakçılığı içerisindeki payının yüzde 58 olduğu, zorla çalıştırmanın ise son 4 yılda yüzde 36’ya yükseldiği söyleniyor.
Rapora göre cinsel istismar Avrupa, Orta Asya ve Amerika’da, zorla çalıştırma ise Afrika, Ortadoğu, Güney ve Doğu Asya ile Pasifik ülkelerinde yaygın olarak görülüyor.
Kadınlar, tüm insan kaçakçılığı trafiğinin yüzde 55-60’ini oluşturuyor. Genç kızların da bu rakama dahil edilmesiyle oran yaklaşık yüzde 75’lere çıkıyor. Raporda çocukların da son yıllarda insan kaçakçılığı içerisindeki yerinin artığına dikkat çekiliyor. Bu oran 2003-2006 yılları arasında yüzde 20’iken, 2007-2010 yılları arasında yüzde 27’ye çıkmış durumda. Bu oranlar içerisindeki her üç çocuktan ikisi kız çocuk.
Raporda organ ticareti, dilencilik, zorla evlendirme ve zorla evlat verilmeler de insan ticareti içerisinde değerlendiriliyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yaklaşık 20.9 milyon insanın zorla çalıştırıldığını belirtiyor.
Kaynak: Uçan Süpürge