(Birleşmiş Milletler Demokrasi Fonu (UNDEF) desteği ile)
KA.DER, Kadın Yurttaşların Güçlendirilmesi Projesi ile Türkiye’de kadın örgütleri ve kadın aktivistler arasında hakların kullanılması bilincinin yaygınlaşmasını ve böylece hak temelli politika yapma kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlamıştır.
Proje kapsamında, Birleşmiş Milletler Demokrasi Fonu (UNDEF) desteği ile Türkiye’nin yedi bölgesinden kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcilerine “kadının insan hakları” konulu eğitici eğitimleri verilmiştir.
Eğitici eğitimlerini başarıyla tamamlayanlardan oluşan eğitici havuzundaki kadınlar eğitimlerde kazandıklarını kendi örgütleri ve çevrelerindeki kadın yurttaşlarla paylaşarak edindikleri yeni bilgi ve becerilerinin yaygınlaşmasını sağlamıştır.
1 Aralık 2008’de başlayan ve iki yıllık planlanan proje, 8 aylık bir uzatma ile 30 Haziran 2011’de son bulmuştur. Proje kapsamında 7 bölge ve 14 ilden 358 kadına 5 gün süren yoğunlaştırılmış eğitici eğitimleri verilmiş; eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilmiştir. Ardından sertifikalı eğiticiler kendi atölyelerini düzenleyerek 2496 kadın yurttaşı hakları konusunda bilinçlendirmiş olup, halen kendi yerellerinde çeşitli atölye ve çalışmalar yaptıklarını bildirmektedir.
Aşağıdaki harita proje faaliyetlerinin bölgesel bir dağılımını vermektedir:
Projenin diğer önemli çıktıları, Türkiye’de kadınları ilgilendiren yasal çerçeve ve mekanizmalar konusunda hem derinlemesine hem de pratik bilgiler içeren iki yayın çıkması olmuştur.
Birinci yayın eğitici eğitimi alan 358 kadın’a kendi yapacakları alışmalarda yol göstermesi amacıyla hazırlanan “Eğtici Eğitimi Modülü”dür. Modül, grup çalışması becerileri, toplumsal cinsiyet, hakların gelişimi, haklarımız (Anayasa, Medeni Kanun, Türk Ceza Kanunu ve İş Kanunu’nda kadınları yakından ilgilendiren bazı maddelere referans vererek) ve hak ihlallerine ve hak arama süreçlerine ilişkin örnek olaylar üzerinden kurgulanmıştır. Toplam 1000 adet basılmış olan modüle bilgisayar ortamında veya basılı olarak KA.DER İstanbul ofisinden ulaşmak mümkündür.
İkinci yayın ise eğiticilerin kendi verdikleri eğitimlere katılan kadın yurttaşlarla paylaşmaları amacıyla hazırlanan “Kadınlar için Bilgilendirici Kitapçık” olmuştur. Kitapçık KA.DER, Türkiye’de kadının insan hakları ve siyasetteki yeri, mevcut ulusal ve uluslararası hak arama ve hak koruma mekanizmalarını kapsamaktadır. Ekler bölümünde bu amaçla başvurulabilecek mercilerin irtibat bilgileri ve örnek dilekçeler bulunmaktadır. 10.000 adet basılmış olan bu yayının büyük bölümü proje süresince dağıtılmıştır. Kitapçığa bilgisayar ortamında veya basılı olarak KA.DER İstanbul ofisinden ulaşmak mümkündür.