Eşitlik İzleme Kadın Grubu, hükümet yetkililerini TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kaldırılmasını engellemek üzere göreve çağırdı. Aşağıda Eşitlik İzleme Kadın Grubu’nun yaptığı basın açıklaması yer alıyor:
27 Kasım 2013 günü haber ajanslarının yayınladığı haberlere göre AKP hükümeti, Meclis'teki Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nu (KEFEK) kapatıp; Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu’na dönüştürmek istiyor.
Anadolu Ajansı haberine göre, TBMM Tüzüğü’nde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi hazırlandı. 27 maddeden oluşan teklif taslağı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, metni inceleyip, son kararı vermesinin ardından TBMM'ye sunulacak.
Türkiye kadın hareketinin yıllar süren mücadeleleri ile devlet mekanizması içindeki kurulan üç kadın kurumu da sırasıyla yok ediliyor. Önce 2011’de Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın isminden kadın kelimesi silinerek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na dönüştürüldü. Şimdi de TBMM bünyesindeki kadın komisyonu (KEFEK) kapatılıyor ve yerine “aile komisyonu” kuruluyor. TBMM’deki komisyonun ardından, belediyeler bünyesinde kurulmuş olan KEFEK’lerin kapanması da sürpriz olmayacak. Kadınların sorunu yok dercesine adından “sorun” sözcüğü çıkartılan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün (KSGM) de lağvedileceği ve sorumluluklarının Aile Genel Müdürlüğü’ne devredileceğine dair iddialar var.
Açıkça bellidir ki, devlet mekanizması içinde tek bir “kadın” kurumu bırakılmak istenmiyor. Kadının adi, devletten siliniyor.
Basta BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiyesi Sözleşmesi (CEDAW) olmak üzere Türkiye’nin tarafı olduğu pek çok sözleşme ve üyesi olduğu birçok uluslararası örgüt, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması çalışmalarının koordinasyonu ve politikaların icrası için ulusal mekanizmalar kurulması yükümlülüğü getirmektedir. Yeni ek mekanizmalar oluşturarak mevcut mekanizmaları güçlendirmek yerine, var olanları da yok etmenin kadın karşıtı bir politika olduğu açıktır.
Artık Yeter!
Devletin resmi haber ajansı olan AA’nın haberi, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun kaldırılması konusunda tek karar vericinin kadın-erkek eşitliğine inanmadığını açıkça beyan etmiş olan Başbakan olacağını açıkça ilan etmektedir.
Kadınlarla ilgili devlet mekanizmalarının varlığının korunması ve kadınların karar mekanizmalarında temsilinin sağlanması, TBMM’deki tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin ortak sorumluluğudur. Basta Fatma Sahin, TBMM-KEFEK Başkanı Azize Sibel Gönül ve AKP’li kadın milletvekilleri olmak üzere, kadın-erkek tüm milletvekillerini bu girişimden derhal vazgeçilmesini sağlamak üzere göreve çağırıyoruz.
Ulusal ve uluslararası hukuk hiçe sayılarak KEFEK kapatıldığı takdirde, basta CEDAW’ın uygulanmasını izleyen Birleşmiş Milletler olmak üzere konuyu tüm uluslararası kurumlara ve platformlara taşıyacağımızı duyuruyoruz!