16-18 Mart 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen “Kadınlar, Anayasalar ve Arap Baharı” konulu çalıştay, Türkiye, Polonya, Mısır, Tunus, Slovenya, Hollanda, Fas, Hırvatistan, Bosna Hersek ve İngiltere’den toplam 31 kadın milletvekilini, siyasi parti üyesi ve sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getirdi.
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), European Forum for Democracy and Solidarity ve Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) işbirliğiyle,Westminister Vakfı ve Birleşik Krallık İşçi Partisi desteğiyle, 16-18 Mart 2012 tarihinde İstanbul’da “Kadınlar, Anayasalar ve Arap Baharı” konulu bir çalıştay düzenlendi. Etkinliğe; Türkiye, Polonya, Mısır, Tunus, Slovenya, Hollanda, Fas, Hırvatistan, Bosna Hersek ve İngiltere’den toplam 31 kadın milletvekili, siyasi parti üyesi, sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Çalıştayda Fas, Mısır, Tunus, Bosna Hersek ve Türkiye’de kadının statüsü ve kadınları ilgilendiren yasal çerçeve hakkında kısa bilgi paylaşımının ardından toplumsal cinsiyete duyarlı anayasa nitelikleri ve oluşum süreçleri ile siyasi partilerde toplumsal cinsiyet eşitliği mekanizmaları konularına odaklanıldı. Bilgi paylaşımı oturumlarının ardından farklı ülke tecrübelerinin ve stratejilerin paylaşıldığı atölyelerde siyasi partilerde bağlayıcı ve gönüllü cinsyet eşitliği yaptırımları, siyasi parti-sivil toplum ve medyadan kadınlar arası işbirlikleri, uluslararası ağ ve birliklerin etkin kullanımı gibi konular tartışıldı.
90’larda Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde, 2000’lerde ise Orta Doğu’da yaşanan siyasi ve toplumsal değişimde aktif rol üstlenen kadınlar arasında gerçekleşen bilgi ve tecrübe paylaşımları, kadınların sözkonusu süreçlerde aktif rol üstlenmelerine rağmen ardından kurulan düzenlerde dışarıda bırakılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını gösterdi. Kadın örgütlerinin toplumsal değişim dönemlerini fırsat olarak kullanmalarının ve yeniden yapılanma dönemlerinde taleplerini ısrarla sürdürmelerinin, bunu yaparken uluslararası kadın hareketinden beslenmelerinin önemi tekrar tekrar vurgulandı. Katılımcılar ülkelerine akıllarında bu