12 Temmuz Cuma Günü, saat 14.00-17.00 arasında Cezayir Restoran’da yapılacak deneyim paylaşımı toplantısında, Hırvatistan’da savaş süresince ve sonrasında barışın inşasında farklı şekillerde katkıda bulunmuş üç sivil toplum inisiyatifinden temsilciler, Türkiye’den aktivistler ile bir araya gelecek.
Toplumsal uzlaşma ve barışın inşası süreçlerinde sivil inisiyatiflerin oynadığı rol, demokrasinin gelişimi ve toplumsal sahiplenme açısından çok önemli. Deneyim paylaşımı toplantısının amacı, Türkiye’de bu alanda çalışan sivil aktivistlerle, geçtiğimiz ay AB üyesi olan Hırvatistan’daki aktivistlerin deneyim paylaşımlarına olanak sağlamak.
TACSO’nun desteği ile Türkiye’de düzenlenen toplantıda, Savaş Karşıtı Kampanya Hırvatistan(Antiwar Campaign Croatia) kurucularından Aida Bagi? ve Vesna Jankovi?, Savaş Mağduru Kadınlar Merkezi (Center for Women War Victims) kurucularından Vesna Kesi? ve Barış Araştırmaları Merkezi (Center for Peace Studies) ortaklarından Sara Lali?, tecrübelerini paylaşacak ve Türkiye’de bu alanda çalışan STK’larla buluşacak. 1990’larda Balkan coğrafyasının merkezi olan Yugoslavya’da, savaş sürerken sesini yükselten barış hareketinin merkezinde olan bu kurumlar, savaş sonrasında da barış inşası, toplumsal uzlaşma ve barış eğitimi alanlarında çalışmalarını sürdürmüşlerdir.
Konuk kuruluşlar hakkında bilgi:
Savaş Karşıtı Kampanya Hırvatistan (ARK) 20’nin üzerinde kurumdan oluşan sivil bir barış hareketi olarak Hırvatistan’da sivil toplumun gelişmesinde büyük rol oynamıştır. ARK, şiddetsiz çatışma çözümü için eğitim, insan haklarının korunması, sosyal uzlaşma, mültecilere ve savaşta travma yaşayanlara destek, vicdani ret ve sivil bir ordu için çalışmalar yapmaktadır.
Savaş Mağduru Kadınlar Merkezi savaş sırasında savaşa karşı mücadele verirken, aynı zamanda mültecilerin evlerine dönmeleri için çalışmalar yürütmüş, bununla ilgili hukuki sorunlarla da ilgilenmiştir. Tecavüzün bir savaş suçu olarak tanınması için de çalışmalar yür&uum