Kamu Kaynaklarının Kullanımı ve Sosyal Politika Erkeğe Bağımlılık Üzerinden Tanımlanmamalıdır
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Nisan 2012 tarihinden itibaren eşi vefat etmiş ve aylık geliri asgari ücretin üçte birinin altında olan kadınlara ayda 250TL sosyal yardım yapacağını duyurdu. Oysa, gerek çeşitli ülkelerde yapılan çalışmalar gerek eşi vefat etmiş ve eşinden boşanmış kadınlar üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi’nin birlikte gerçekleştirdikleri araştırmanın bulguları, kadınların yaşamlarını kendi tercihleri doğrultusunda iyileştirecek bir ortamın oluşturulmasının sadece nakit transferi ile mümkün olmayacağını açık bir biçimde sergilemektedir.
Bakanlık ise hem boşanmış kadınları programdan dışlayarak sadece eşi vefat etmiş kadınları hedef grup olarak seçmiş hem de sosyal politika kapsamını yalnızca nakit transferi ile sınırlı tutmuştur.
-Eşi vefat etmiş, boşanmış, terk edilmiş, eşi cezaevinde olan, yalnız yaşayan, evli tüm kadınların olumsuz yaşam koşulları ülke genelindeki iktisadi ve toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerden bağımsız düşünülemez. Toplumumuzda ailenin bakımından sorumlu tutulan kadınlar istihdamın dışına itilmiş olduğu gibi,, istihdamdaki kadınların büyük bölümü de kayıt dışı, güvencesiz işlerde "ucuz işgücü" olarak çalışmaktadır. Bu durum kadınları yaşam boyu bir erkeğe (babaya, eşe veya erkek çocuğa) bağımlı kılmakta, erkeklerin yaşamlarından çıkması ise kadınları yoksulluğa sürüklemektedir. Öte yandan, böyle durumlarda devreye girmesi ve kadınlara insana yakışır bir yaşam sunacak desteği vermesi beklenen sosyal güvenlik sistemi bu işlevinden tamamen yoksundur. Çünkü sosyal güvenlik sistemi sadece kayıtlı çalışan kesime hitap etmekte olup yeni yasa ile hak ediş koşulları daha da sıkılaştırılmış durumdadır. Kayıtsız çalışan erkeklerin eşleri de erkeğin ölümü durumunda ne ölüm aylığı ne de sağlık hizmetinden yararlanmaktadır.
-Kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek salt nakit transferiyle mümkün değildir. En başta yapılacak olan, kadınların toplumda erkeklerle eşit koşullara sahip bireyler olmalarına zemin hazırlayacak politikaların uygulanmaya ge&c