İstanbul Bağımsız Milletvekili A. Levent Tüzel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e soru önergesi verdi. Soru önergesinde, "Çalışan anneye kreş yardımı" projesinin kapsamı ve Türkiye’deki kreşlerin yapısı ele alınıyor. Soru önergesinin tam metni aşağıda yer alıyor:
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı tarafından, kadın istihdamının ve doğurganlığın arttırılması amacıyla yapılan açıklamalar, gazetelerde "Çalışan anneye kreş yardımı", “Organize Sanayi Bölgelerinde kreş açılacak” "Devlet çalışan kadına 300 TL kreş yardımı verecek" başlıklarıyla yer almaktadır. Sözü edilen ’kreş yardım paketi’, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Kamusal olması gereken; ancak toplumsal olarak kadınların sorumluluğunda görüldüğü için kadınlar tarafından yerine getirilen bakım hizmetleri -özellikle de çocuk bakımı- kadın istihdamı önünde büyük bir engel oluşturmaktadır. Kadın Emeği İstihdamını Geliştirme platformu tarafından hazırlanan raporda yer alan veriler ve tespitler, Türkiye’de çocuk bakım hizmetlerinin seviye ve nitelik bakımından yerlerde süründüğünü, kamusal bir hizmet olması gereken kreşlerin, ticari bir işletme gibi ele alındığını göstermektedir.
Çocuk bakımı hizmetleri ile ilgili genel olarak Türkiye’de kreş ve diğer çocuk bakım olanakları son derece sınırlı durumdadır. Kreş ve okul öncesi eğitim koşullarını sağlama oranı sadece yüzde 16 düzeyindedir. Türkiye’de, 3 yaş altı çocuklar için kreş bulunmamakta, 3-5 yaş için çok az sayıda imkân bulunmakta olup, devlet konuyla ilgili 16 haftalık annelik izni dışında sorumluluk almamaktadır. Okul öncesi eğitime katılım ise, 3 yaş için yüzde 4, 4 yaş yüzde 16, 5 yaş yüzde 61 düzeyindedir.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 25.172 resmi, 3.453 özel olmak üzere toplam 28.625 “okul öncesi eğitim” kurumu mevcuttur. Bu veriler, MEB ve SHÇEK’e bağlı kurumlar tarafından sunulan erken çocukluk bakım ve eğitim hizmetlerinin yanı sıra 657 sayılıdevlet memurları kanununa bağlı olarak 150 ve fazla sayıda kadın