Bilge Kadın Araştırma Merkezi (BİLKA), medyada çalışan kadınlar ve sorunları hakkında bir araştırma yaptı.
Bilge Kadın Araştırma Merkezi’nin (BİLKA) hazırlayıp uyguladığı ’’Ulusal Medyada Çalışan Kadınların Medyadaki Yeri ve Sorunları’’ ile ilgili anket çalışmasında Prof. Dr. Ali Rıza Abay danışman olarak yer aldı. Proje Koordinatörü Nilüfer Akçetin çalışmalarını Dilşat Özer Kestevur ile birlikte yürüttü.
Araştırmada, “Medyada işe alımlarda cinsel ayırım yapılıyor mu?”, “Medya çalışanları üzerinde yasaklar/baskı var mı?”, “Medya mensubu kadınlar çalıştıkları kurumlardan memnun mu?”, “Ulusal medyada çalışan kadınlara mobbing (psikolojik taciz) ve cinsel taciz uygulanıyor mu?”, “Medya sektöründe torpilin etkisi ne kadar?” ve “Haberlerin doğruluk oranı nedir?” gibi sorular soruldu.
Kadının adı yok
Çalışmanın açıklandığı basın toplantısında konuşan Bilge Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Av. Alev Sezen "Medya sorumlu ancak bir o kadar da sorunlu bir sektör. Prezantasyon için kadınlar, yönetim kademeleri için erkekler tercih ediliyor. Yönetim kademesi açısından erkek egemen bir sektör. Kadının adı yok. Kadın her türlü zorluğa meslek aşkı sebebi ile dayanıyor. Atamalarda kadının cinsiyeti, evli ve çocuk sahibi olması karşısına hep bir engel olarak çıkıyor. Mobbinge maruz kalarak kariyer yapması engelleniyor. Kıyafeti yönünden de hiç farketmiyor başörtülü olduğu için tepki alanda var başı açık olduğu içinde. Başörtülü çalışanların bir şikayeti de çalışılan kurumunun ‘başka yerde çalışamazsın’ diyerek sömürüyü arttırması” dedi.
Cinsel suçlar dile getirilmedi
Cinsel tacizin çıkan orandan daha fazla olduğunu düşündüklerini söyleyen Sezen, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Cinsel suçlar kapalı yer suçları olduğu için dile getirilmesi çok zor. Cinsel tacizin dışında deneklerimizce flörtöz tacizden de bahsedildi ve flörte olumlu cevap verenlerin