Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz ilk icraatı ilköğretim müfredatından “kadına yönelik ayrımcılıkla mücadele” sözleşmesini çıkartmak olan Ömer Dinçer’i kınıyoruz.
İlköğretim 8. sınıfta okutulan Vatandaşlık ve Demokrasi dersi müfredatında yapılan değişiklikle eski programda atıfta bulunulan ‘BM Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ (CEDAW) yeni programda yer almadı.
2010’da Nimet Çubukçu’nun bakanlığı döneminde hazırlanan ve onaylanan program 2011 Temmuz ayında değiştirildi. Kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın en önemli nedenlerinden biri olan eğitim sistemimizde bir “kadın bakan” tarafından yapılan “olumlu değişiklik” aynı partiye mensup bir “erkek bakan” tarafından baltalandı.
Tarih Vakfı tarafından yıllardır “ders kitaplarından cinsiyetçi ifadelerin ayıklanması” konusunda yapılan çalışmaların, müfredatlarda değişiklik yaratması konusundaki ümitlerimiz de “bu atakla” yok oldu.
Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni Mayıs 2011’de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzalamıştır.
CEDAW Komitesi, sözleşmenin kadın – erkek eşitliğinin fiilen hayata geçirilmesi hedefine ne kadar yaklaştığımızı raporluyor.
Milli Eğitim Bakanı Dinçer bunları bilmiyor mu? Danışmanları Sayın Bakanı bu konuda bilgilendirmiyor mu?
Bir yanda imzalanan uluslararası sözleşmeler diğer yanda “Türkiye bunları imzalamamış ya da bunlar yokmuş gibi” davranan bir bakan!
Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı “yaz-boz tahtası” değildir! Toplumun tamamının geleceğini etkileyecek eğitim içerikleri ile bu kadar kolay oynanamaz.
Şiddet ve ayrımcılığı yaratan nedenler yok edilmedikçe şiddet ve ayrımcılık döngüsü hız kesmeden sürecektir.
Bakan Dinçer’i bir an önce yaptığı yanlıştan dönmeye ve “eğitim içeriklerinde kadın-erkek eşitliğini sağlayacak” düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz.
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER)
Yönetim Kurulu a