Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Yard. Doç. Dr. Gökçe Uysal tarafından hazırlanan “Kentlerde Kadın İş gücüne Katılım Artıyor” başlıklı araştırma notu yayınladı. Araştırmaya göre, kadın işgücüne katılım oranının artırılması yaşlanan nüfusa karşı geliştirilen politikaların başında gelmeli.
Yrd. Doç.Dr. Gökçe Uysal tarafından hazırlanan araştırmada son günlerde yaşanan nüfus tartışmalarının sadece doğurganlık ve çocuk sayısı üzerinde yoğunlaştığı ama asıl endişe edilmesi gereken konunun çalışabilir nüfusun yani insan kaynağının azalması olduğu vurgulanıyor.
“Türkiye, insan kaynağını verimli kullanamıyor. Çalışabilir nüfusunun yarısını oluşturan kadınların kentlerde işgücüne katılım oranı yüzde 25 civarında. Kadın işgücüne katılım oranlarının artırılması yaşlanan nüfusa karşı geliştirilen politikaların vazgeçilmez bir ekseni olmalı” diyen Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal, kentlerde kadın katılımının 2004 yılında yüzde 17,8’den 2011 yılında yüzde 24,9’a ulaştığını belirtiyor. Araştırmada salt yapısal etkenlerle açıklanamayan bu artışın yetersiz olmakla beraber kadın katılımına yönelik politikalara ışık tutması açısından önemli olduğu belirtiliyor.
İşgücüne katılım düşük eğitimlilerde artıyor
Kentlerde işgücüne katılım oranlarının özellikle eğitim seviyesi daha düşük kadınlarda arttığı görülüyor. İlköğretim ya da ortaokul mezunu olan kadınların işgücüne katılım oranlarının bu dönemde %13,6’dan %19,5’e yükseldiği belirtilen araştırmada ilkokul mezunu kadınların işgücüne katılım oranlarının da %11,8’den %17,6’ya çıktığı ifade ediliyor. Artışlar biraz daha zayıf olmakla beraber herhangi bir eğitim kurumundan mezun olmayan ya da lise mezunu olan kadınların katılımında da görülüyor. Araştırmaya göre meslek lisesi ve üniversite mezunu kadınların işgücüne katılım oranlarının aynı dönemde hemen hemen hiç artmaması dikkat çekiyor.
Kadın işgücüne katılımın artmasına rağmen kadın işsizlik oranlarının bu dönemde azaldığını v