BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ev eksenli çalışanların sorunlarının araştırılması için Meclis’e bir önerge verdi.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye’de ev işçilerinin güvencesiz iş gücünün ne kadarını oluşturduğunun tespit edilmesi, ev işçiliğinin nicelik ve nitelik olarak tanımlanması, iş kazalarının istatistiklerinin ve çözüm önerilerinin çıkarılması için önerge verdi.
Taciz, tecavüz ve mobbing’le karşılaşıyorlar
Tuncel, oldukça kötü koşullarda ve hiçbir sosyal güvencesi ve can güvenliği olmadan çalışan ev işçileri ve gündelikçi kadınların çalışma koşularının iyileştirilmesini istedi. Tuncel, ev işçiliğinde çalışan kadınların taciz, tecavüz ve mobbing gibi olaylarla da karşı karşıya kaldıklarına dikkati çekti.
Tuncel’in meclise sunduğu önergede hem mevcut duruma dikkat çekiliyor hem de somut çözüm önerileri sunuluyor. Araştırma önergesinden bazı satırbaşları şöyle:
-Ev işçilerinin sayısına ve çalışma koşullarına dair mevcut ulusal bir veritabanı yok.
-Türkiye’de ev eksenli çalışanlara dair hiçbir hukuki düzenleme ve güvence bulunmuyor. Öncelikle ev eksenli çalışma" ve "ev işçiliği"nin kanunlarca tanımlanması gereklidir
– "İsteğe bağlı sigorta" seçeneği, kadınların çoğunun aldığı ücretin düşüklüğü ve işlerinde sürekliliğinin olmadığı göz önünde bulunduğunda sorunu çözmüyor.
-Kadınların çalıştıkları evlerde yaşadıkları taciz, mobbing karşısında hukuken haklarını aramaları ya da bu sorunu çözecek bir devlet kurumuna gidebilmeleri mevcut durumda olanaksız.
-Meslek hastalıkları iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmamasından kaynaklanıyor. Tüm şirketler için geçerli olan denetim mekanizması ev-eksenli çalışma koşullarında uygulanmıyor.
-ILO’nun 189. nolu "Ev işçilerine insanca iş" sözleşmesinin hükümet tarafından onaylanarak, iç hukukun bu sözleşmeye göre d