Henüz taslak aşamasında olan Sığınma Evleri Yönetmeliği yapılan değişikliklerle gündeme geldi. Yeni yönetmelik kapsamında kadın sığınma evlerinin adı “konuk evi” olacak. Belediyeler tarafından açılacak olan konuk evinin, nüfusu 50 binin üzerinde bulunan yerlerde kurulması zorunlu olacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadın sığınma evleriyle ilgili değişiklikler içeren yönetmelik taslağı hazırladı. Hazırlanan yeni yönetmeliğe göre, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınların eğer 12 yaşından büyük çocuğu varsa bağımsız bir ev kiralanacak. Kiralanacak evin her türlü mobilya, beyaz eşya, kira, cari gider ve iaşesini İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı karşılayacak.
Kadınlar ve çocuklar hiçbir ayrım yapılmadan kabul edilecek
Kiralanacak evlerin kuruluşa yakın çevreden olmasına ve en az bir kişi için 20 metrekare alan biçiminde hesaplanmış evler olmasına özen gösterilecek. 18 yaşından küçük kız çocukları ise anneleriyle birlikte kuruluş hizmetinden yararlanabilecek. 18 yaşından küçük şiddet mağduru çocuklar Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilerek il müdürlüğünce bir sosyal hizmet kuruluşuna yerleştirilecek.
Yönetmeliğe göre şiddete uğrayan tüm kadınların ve beraberindeki çocukların hiçbir ayrım yapılmadan kabul edileceği belirtiliyor. Eğer kuruluşun ilk kabul biriminde mağdur kadınların psikiyatrik desteğe ihtiyacı olduğu tespit edilirse, bu kişiler kabulü için psikiyatri servisinden toplu yaşanılan yerlerde kalabileceğine dair rapor alındıktan sonra kabul edilecek.
Nüfusu 50 binin üzerinde olan yerlerde kurulacak
Alkol ve madde bağımlıları için de kuruluşa kabul için tedaviye başlamaları koşulu getiriliyor. Konukevleri belediyeler tarafından açılacak ve nüfusu 50 binin üzerinde bulunan yerlerde kurulması zorunlu olacak. Gerçek kişiler ise kadın konukevi açamayacak.
Kadın konuk evlerine girmek isteyen kadınlar şu kurumlara başvuracak: İl müdürlükleri, kadın danışma merkezleri, benzeri görevleri yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönlendirici birimleri ve kollu