Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Haran Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan rapor, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerin yaşadığı sıkıntıları gözler önüne serdi. Raporda, tarım işçisi kadınların yüzde 6.4’ünün cinsel şiddete, yüzde 20’sinin fiziksel şiddete, yüzde 24.5’inin duygusal şiddete maruz kaldığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Haran Üniversitesi işbirliğiyle büyük çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu mevsimlik işçilere ilişkin "Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi" adlı araştırmanın sonuçları raporlaştırıldı. Raporda, 2011 yılında mevsimlik tarım işçilerine ilişkin başlatılan araştırmanın 2012 Nisan ayında tamamlandığı kaydedilerek, Riha ve Semsûr il merkezlerinde yaşayan bin 21 aileyle görüşüldüğü aktarıldı.
Tarım işçilerin yüzde 49.7’sini kadınlar oluşturuyor
Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2011 yılı istatistiklerine göre istihdam edilen işgücünün yüzde 26’sını tarım iş gücü oluşturduğunu, tarım iş gücünün de yaklaşık yarısını mevsimlik tarım işçilerinden oluştuğu belirtilirken, raporun devamında şunları değinildi: "Araştırma esnasında bin 21 aileye ’Kadın soru kağıdı’, ’Erkek soru kağıdı’ hazırlandı. 15-49 yaşları arasında bin 21 ailenin reisi, bin 211 kadın ve bin 64 erkekle görüşüldü. Araştırma tarihinde hanede kayıtlı kişileri temel alarak yapılan analizde, mevsimlik tarım işçilerin yüzde 49.7’si kadın yüzde 50.3’de erkek iken, yüzde 40’ı 14 yaş ve altında, yüzde 2.2’si ise 65 yaş ve üzerinde olduğu tespit edilmiştir."
Her iki kişiden biri doğduğu günden beri tarım işçisi
Raporda, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi kaydına yüzde 99.3’ünün nüfus kaydı olduğu kaydedilerek, "Yüzde 10’nun kaydı olmadığı, erkek ve kız çocuklarının ilköğretim durumları kızların yüzde 74’ü, erkeklerin yüzde 33’ü, lise durumlarında da kızların yüzde 23’ü, erkeklerin yüzde 33’ü olurken, cinsiyet