Bak şu ekranda konuşan erkeklere!

KA.DER’DEN MEDYADA TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ARAŞTIRMASI

Bak şu ekranda konuşan erkeklere!

KA.DER’in her akşam evlerimize konuk olan TV programlarını incelediği araştırması, ekrandaki cinsiyetler arası uçurumu ortaya koydu. Buna göre ekranda kadının yüzü yok! Tartışma programlarına katılan ortalama 10 yorumcudan sadece 1’i kadın. En çarpıcı sonuç ise; programların yüzde 77’sinde konuşanların sadece erkek olması! Yani anlayacağınız ekranda bildiğiniz erkek muhabbeti dönüyor, erkek erkeğe konuşuyorlar!

Başta karar alma mekanizmalarına katılım olmak üzere her alanda eşit temsil ve toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadelesini sürdüren Kadın Adayları Destekleme Derneği-KA.DER’in araştırması medyanın cinsiyet eşitliğine uzaklığını ve ekranda kadınların yok sayıldığını çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi.

Araştırma için ağırlıklı olarak haber odaklı yayın yapan 13 televizyon kanalı seçildi, bu kanallarda 1 Temmuz 2020 – 1 Ocak 2021 tarihleri arasında prime time’da yayınlanan haber ve tartışma programlarında konukların cinsiyet dağılımları incelendi.
13 televizyon kanalında 2089 programın izlenmeye alındığına; bu programlarda ağırlanan toplam 6114 konuktan sadece 582’sinin kadın olduğuna dikkat çeken KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu; ‘’Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama vizyonumuzla KA.DER olarak eşitsizliği verilerle ortaya koyan bu akademik araştırmayı destekledik. Gözün gördüğünü araştırma sonuçlarıyla da belgeledik; bu ekrandaki eşitsizliğin belgesidir. Toplumun her alanındaki eşitsizliğin medyaya yansımasıdır. Topluma ayna tutan, her akşam evlerimize konuk olan ekranları yöneten tüm medya kurumlarını bu araştırma sonuçlarını dikkate almaya, eşit temsile davet ediyoruz. Eşit bir toplum için önce ekranlarda eşit temsili sağlamalıyız, buradan sesleniyoruz, eşitlik sağlanana dek mücadelemiz sürecek’’ dedi.

2089 programın yüzde 77’sinde sadece erkekler vardı.
Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Barış Gencer Baykan ve öğrencilerinin hazırladığı KA.DER araştırmasına göre incelenen 2089 programda kadın temsil oranı kanallara göre şu şekilde gerçekleşti: Bloomberg HT’de yüzde 2; CNN Türk’te yüzde 4; TVNET, Ulusal Kanal ve Haber Global’de yüzde 6, Ülke TV’de yüzde 8, A Haber’de yüzde 9; NTV ve Tele 1’de yüzde 10, Habertürk TV’de yüzde 11, TRT Haber yüzde 13, TV 24’te yüzde 16, Halk TV’de yüzde 21 oranla kadın konuşmacılara yer verildi. Araştırma sonuçlarına göre yüzde 2 oy oranıyla en az kadın konuşmacıya yer veren kanal Bloomberg HT; yüzde 21 oranıyla kadın konuşmacılara en çok yer veren kanal ise Halk TV oldu. Bir çarpıcı veri de 2089 programın yüzde77’sinde kadına hiç yer verilmemesiydi, konuşan yorumcular sadece erkekti.

KA.DER’den kadın uzman havuzu!

Eşitsizliği giderecek adımların atılması adına öncelikle eşitsizliğin belgelenmesi için bu araştırmanın yapıldığını belirten KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu; şunları söyledi: ‘’Araştırma sonuçlarına göre en çok kadın konuğa yer veren Halk TV’de bile her 5 konuktan sadece 1’inin kadın olduğunu, 4’ünün erkek olduğunu üzülerek görüyoruz. Bu toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar tarafından kabul edilemez bir sonuçtur. Biz başta parlamento olmak üzere her alanda eşit temsil ve yüzde 50 için mücadele ederken medyadaki bu uçurum elbette üzücü. Bu sonuçları kanallarla paylaştığımızda kanallar ya duymuyor ya da kadın konuk bulamıyoruz diyorlar. Bu siyasi partilerin kadın aday arıyoruz ama bulmakta zorlanıyoruz sözleri gibi erkek egemen zihniyetin dile dökülmüş halidir. Oysa ki ekonomi, savunma, çevre, siyaset, sağlık, hukuk, iletişim, eğitim, mühendislik gibi her alanda uzman çok kadın var. Mesele, gerçekten kanalların uzman kadın bulamaması ise, biz her siyasi partiye, her görüşe eşit mesafede duran bir örgüt olarak diyoruz ki, bir kadın uzman havuzu hazırlıyoruz. Herhangi bir konuda aradığınız uzman yorumu için biz KA.DER olarak size kılavuz olalım. Kanallar konuşmacı, yorumcu aradıkları her alan için bize başvurabilirler; her alanda uzman olarak çalışan, başarılı pek çok değerli kadın yorumcu için havuzumuzdan faydalanabilirler. Eşitsizliğin giderilmesi için çözüm önerilerimizden biri budur; KA.DER olarak harekete geçtik, üniversite ve meslek kuruluşlarımızın katkılarıyla kadın uzman listeleri hazırlamaya başladık. Bizden talepte bulunan tüm TV kanallarına bu konuda destek olmaya hazırız.’’

ÜYE OL

KA.DER’in kuruluşunda kendisini temellendirdiği “eşit temsil” ilkesi ile varlığını devam ettirmektedir. Demoktarik ve çoğulcu bir toplum yaratmak, sivil toplumda örgütlenmek anayasal haktır. Her alanda eşit temsili savunan KA.DER sizi üye olmaya davet ediyor.

GÖNÜLLÜ OL

KA.DER’i tanımak, birlikte güçlü olduğumuzu görmek ve çalışmalarımıza katılmak için gönüllü olabilirsiniz.

BAĞIŞ

Bağışlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için..