BUGÜN 19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ

Yüzde 2,14 yetmez, daha fazla kadın muhtar!

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Muhtarlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, böyle günlerin muhtarların sorunları kadar, eşit temsile yönelik farkındalık yaratmak için de bir vesile olması gerektiğini belirtti. Açıklamada, “Son seçimlerde kadın muhtar oranının iki katına çıkmasına katkıda bulunan çalışmalar yaptık. Ancak yine de arzu ettiğimiz düzeyde değiliz. Bundan sonra yapılacak yerel yönetim seçimlerinde kadın muhtar sayısının katlanarak sürmesini umuyoruz” denildi.

1829’dan bu yana var olan muhtarlık, yerel demokrasinin en köklü kurumu. Bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracılık görevi üstleniyor, diğer yandan demokrasinin temeli olan katılımcılığın sağlanmasında kilit rol oynuyor. Ancak kadınlar, pek çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da eşit temsil edilmiyor. Türkiye’de halen 50.292 muhtar arasında sadece 1071 kadın muhtar bulunuyor. Bu da yüzde 2,14’e denk düşüyor.

YÜZDE 50’YE YAKIN ARTIŞ SAĞLANDI AMA…

Aslında  son  yerel  seçimlerde  Türkiye’deki   kadın   muhtar   oranı   yarıya   yakın   oranda   arttı. KA.DER’in ‘Eşitlik mahallede başlar’ sloganıyla yürüttüğü farkındalık ve eğitim kampanyasının da etkisiyle yerel seçim öncesinde 674 olan kadın muhtar sayısı 31 Mart 2019’da 1071’e yükseldi. KA.DER’in ilki Antalya’da düzenlenen muhtar adayları eğitim kampına Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 100 kadın katıldı. Bu eğitim daha sonra Mersin, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Aydın, Denizli, Adana ve Muğla’da da yapıldı. Yerel yönetimlerin farklı kademelerine aday olanların da katılabildiği eğitim programı, yerel yönetim mevzuatı ve işleyişi, etkili ve güvenilir kampanya teknikleri, yerel siyaset ve örgütlenme, kişisel gelişim ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konulardan oluştu. Altınbaş Üniversitesi TOKAMER (Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi) işbirliğiyle ve Gedik Üniversitesi “Şirin Tekeli Yerel Yönetim Okulu” aracılığıyla İstanbul’da da kadın adaylara sertifikalı eğitimler verildi.Bu eğitimler ve farkındalık kampanyası, kadınların muhtar adaylığına ilgisini önemli ölçüde etkiledi. 2014 yerel seçimlerinde %1,30 olan kadın muhtar oranı, 2019 yerel seçimlerinde %45,37 artarak, %2,14’e yükseldi. KA.DER bu eğitimlerin yanı sıra çeşitli illerde billboardlar ve kadın muhtarlar animasyon filmiyle kampanyasını sürdürdü.

ARTIŞ KATLANARAK DEVAM ETMELİ

Daha fazla kadının muhtar adaylığına ilgisi artıracak çalışmalar yapmaya devam edeceklerini belirten

KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, şunları söyledi:

“KA.DER olarak bize özgün ve 1829 yılından itibaren bir yönetim modeli olarak var olan muhtarlık kurumunu, kadınların yönetimlere katılmaları açısından çok önemli ve değerli buluyoruz. Kadınlar 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan köy kanunu değişikliğiyle muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandılar. Aydın’ın Güre ilçesinin Demirci Dereköyü’nde 2 Kasım 1933’te yapılan seçimlerde Gül Esin Aydın Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın muhtarı oldu. Ancak o günden bu yana geçen süre içinde kadınlar muhtarlık kurumunda çok az sayıda temsil edildi. Son yerel seçimlerde kadın muhtar oranının artması yaptığımız çalışmalardaki yaklaşımımızın doğru olduğunu kanıtladı.”

Karaoğlu tüm muhtarların Muhtarlar Günü’nü kutlayarak, böyle günlerin muhtarların sorunları kadar, eşit temsile yönelik farkındalık yaratmak için de bir vesile olması gerektiğini belirterek, “Bundan sonra yapılacak yerel yönetim seçimlerinde bu artışın katlanarak sürmesini umuyoruz” dedi.

ÜYE OL

KA.DER’in kuruluşunda kendisini temellendirdiği “eşit temsil” ilkesi ile varlığını devam ettirmektedir. Demoktarik ve çoğulcu bir toplum yaratmak, sivil toplumda örgütlenmek anayasal haktır. Her alanda eşit temsili savunan KA.DER sizi üye olmaya davet ediyor.

GÖNÜLLÜ OL

KA.DER’i tanımak, birlikte güçlü olduğumuzu görmek ve çalışmalarımıza katılmak için gönüllü olabilirsiniz.

BAĞIŞ

Bağışlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için..