Bianet | KA.DER’den siyasette kadın toplantısı

Tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili ve kadın bakış açısıyla kadın haklarını destekleyici politikalar geliştirilmesini savunan KA.DER, 14 Nisan 2022 günü Ankara’da kadın milletvekilleri, siyasi partilerden kadın temsilciler, akademisyen ve hukukçularla bir araya geldi.

Boşanma, kadın ve çocukların nafakaları, 6284 sayılı Yasa ve çocuk istismarı gibi kadın haklarını geriye götürebilecek güncel ana başlıklar ekseninde, cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kadınların yaşadığı sorunların ve geliştirilebilecek çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıya; birçok partiden kadın temsilciler katıldı.

“Ayrımcılığın ana nedeni eşitsizlik”

KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu toplantının açılış konuşmasında; 25. kuruluş yılını kutlayan ve kadın mücadelesinde öncü oluşumlardan biri olan KA.DER’in, kadına yönelik her türlü ayrımcılığı reddederken, bu ayrımcılığın ana sebebi olarak gördüğü toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili mücadelesini her alanda sürdürdüğünün altını çizdi.

Kutuplaşan siyasette kadınların kutuplaşmadan yan yana gelmesine değinen Karaoğlu, eşit mesafeden vazgeçmeden, feminizmin kapsayıcı bakış açısı ile kadın dayanışmasını ataerkil alandan eşitliğe doğru tesis etmek için hep birlikte çalıştıklarını belirtti. Yaklaşan seçim için Cumhuriyet tarihi boyunca hiç kadın milletvekili çıkarmamış 20 il ile ilgili tablonun değişmesi için tüm siyasi partilerdeki kadınların çalışma yürütmesinin gerekliliğini vurgularken, kadın hakları konusunda siyaset üstü yaklaşımla kadın odaklı çalışma için gerçekleştirilen toplantıya gösterilen katılım iradesinden memnuniyetini belirtti.

“Yasalara Dokunma Uygula”

Toplantının devamında söz alan AK Parti milletvekillerinden Belma Satır ve Öznur Çalık TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu Raporu’nda yer alan veriler ile şiddeti önleme konusunda önerilen tedbirler ve yararlanılan kaynaklardan bahsettiler.

Kadın haklarıyla ilgili güncel yakıcı sorunların çerçevesinin çizildiği toplantıda; Dr. Fulya Eroğlu ceza hukuku alanında TBMM’de görüşülen yasa değişikliklerine ilişkin teklifin uygulamada yaratacağı sıkıntılara değindi. Prof. Dr. Kadriye Bakırcı istihdam alanında kadınların yaşadıkları ayrımcı uygulamalara; eşitsizlikler sürerken nafaka hakkına dokunulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

EŞİK Platformu’ndan Avukat Hülya Gülbahar boşanma ve nafaka ile ilgili davalarda kadın ve çocukların uygulamada yaşadığı mağduriyetleri anlattı. Gündemdeki TCK değişikliklerine de değinen Gülbahar, var olan yasaların genel olarak olumlu olduğuna, sorunların uygulamadan kaynaklandığına vurgu yaparak EŞİK’in “Yasalara Dokunma Uygula” kampanyasının önemine dikkat çekti.

Kadın haklarıyla ilgili kanun ve kamu politikaları oluşturulurken partiler üstü, kadın odaklı ve kadınların çözüm önerilerinin yansıtılacağı şekilde çalışmalar yapılmasına ihtiyaç bulunduğu, bu tip çalışmalar için yöntem geliştirilmesi gerektiği ve çalışmanın devam etmesi yönünde önerilerle toplantı sona erdi.

Toplantı katılımcıları

AK Parti milletvekilleri Belma Satır ve Öznur Çalık, CHP milletvekilleri Gülizar Emecan, Müzeyyen Şevkin ve Neslihan Hacıoğlu, HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Av. Züleyha Gülüm, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka ve Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel, DEVA Partisi Kadın Politikaları Hukuk Çalışma Grubu üyesi Av. Esra Poyraz, Gelecek Partisi Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Gizem Yıldırım, İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanı Av. Ünzile Yüksel ve Kurucular Kurulu üyesi Av. Kadriye Ünler, akademisyenler Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Fulya Eroğlu, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuk Anabilim Dalı kürsüsünden Prof. Dr. Kadriye Bakırcı, Gelecek Partisi İnsan Hakları Başkanı Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı, önceki dönem KA.DER Genel Başkanı ve EŞİK Platformu’ndan Av. Hülya Gülbahar ile KA.DER Genel Yönetim ve Danışma Kurulları üyeleri katıldı.

ÜYE OL

KA.DER’in kuruluşunda kendisini temellendirdiği “eşit temsil” ilkesi ile varlığını devam ettirmektedir. Demoktarik ve çoğulcu bir toplum yaratmak, sivil toplumda örgütlenmek anayasal haktır. Her alanda eşit temsili savunan KA.DER sizi üye olmaya davet ediyor.

GÖNÜLLÜ OL

KA.DER’i tanımak, birlikte güçlü olduğumuzu görmek ve çalışmalarımıza katılmak için gönüllü olabilirsiniz.

BAĞIŞ

Bağışlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için..